Nieuws

The Cho­co­la­te Trail is bele­vings­cen­trum rond lekkernijen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zuid-West-Vlaanderen moet er met The Chocolate Trail in Heule een heuse toeristische attractie bij hebben. Althans dat hoopt chocoladebedrijf Vandenbulcke. Het familiebedrijf heeft vanmiddag in het bijzijn van Vlaams minister van Toerisme Melissa Depraetere een belevingscentrum rond de lekkernij geopend, een investering van bijna 3 miljoen euro.

Chocolademusea zijn niet nieuw, maar The Chocolate Trail van Vandenbulcke in Heule is bijzonder omdat het gekoppeld is aan  het familiebedrijf. Jelle Vandenbulcke, chocolatier Vandenbulcke: “Het is een beetje een zot idee, maar soms moet je eens buiten je comfortzone gaan. We hebben de mosterd gehaald bij brouwerijen. Iedere brouwerij heeft wel zo zijn bezoekerscentrum. Vandaag heb je gewoon de musea die er zijn in Brugge en Brussel, maar die hebben geen operationele activiteit.”

Chocolade1
Chocolade2
Chocolade3

Fair trade

De belevingstoer start bij cacao, en gaat tot bij het afgewerkte product dat je in een 4D-ruimte kan beleven. Vandenbulcke werkt enkel nog met fair trade cacao en daar zijn de boeren dankbaar voor. Paul Maizan, cacaoproducent Ivoorkust: “Er zijn ongeveer 1.000 mensen die de impact ondervinden van deze aankopen. Ze kunnen hun levensomstandigheden verbeteren. Als andere ondernemingen het pad van Vandenbulcke zouden volgen, dan zou dat ons in Afrika een plezier doen.”

“Het is een beetje een zot idee, maar soms moet je eens buiten je comfortzone gaan.”

Jelle Vandenbulcke

Het belevingscentrum is een investering van 2,8 miljoen euro waarvan zo'n 600.000 euro subsidie. Melissa Depraetere, Vlaams minister van toerisme: “Er zijn ooit Europese middelen gekomen om extra projecten te gaan ondersteunen. We hebben dan heel specifiek gezocht naar projecten rond het culinaire. Omdat we merken dat de helft van de toeristen hun locatie kiest op basis van eten en drinken. Als je denkt aan Vlaanderen dan denk je natuurlijk ook aan chocolade.”

Kate Baert