Nieuws

Test was red­ding van mijn leven”: darm­kan­ker­pa­ti­ën­ten getui­gen bij 10 jaar Talk Blue

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Talk Blue, een patiëntenvereniging voor mensen met darmkanker, bestaat 10 jaar. De wortels van de organisatie liggen in Brugge. Talk Blue wil duidelijk maken dat een gratis stoelgangtest, voor wie 50 jaar is of meer, vroegtijdig darmkanker kan opsporen. En dus erger voorkomen. Verhalen van lotgenoten zijn daarbij belangrijk.

"Ik had geen klachten, ik functioneerde normaal. Maar mijn vrouw heeft me aangeraden om toch die test te doen. Die raad heb ik opgevolgd en dat is de redding geweest van mijn leven", zegt Luc Decoutere die genas van darmkanker.

Maart is internationale maand tegen darmkanker. Op de Burg in Brugge informeert een levensgrote opblaas-dikke darm over de ziekte met levensgrote poliepen. Een gratis stoelgangtest voor iedereen vanaf 50 jaar helpt darmkanker vroeg opsporen.

Luc: "Die test toonde aan dat ik verder onderzoek moest ondergaan: een coloscopie en de diagnose was darmkanker zonder uitzaaiingen. Had ik uitzaaiingen gehad, had ik de test niet op tijd gedaan. Dan was het verloop van de ziekte helemaal anders met uitzaaiingen want die tumor stond op barsten."

Luc onderging een operatie en chemokuur, na vijf jaar opvolging werd hij genezen verklaard.

"Wij zijn allemaal gelukkige mensen die door die test gered worden. Lotgenoten die elkaar steunen en solidair zijn"

Luc Decoutere, ex-darmkankerpatiënt

Samenwerking met ziekenhuizen belangrijk

Voor Talk Blue is de samenwerking met ziekenhuizen is belangrijk.


"Wij hebben op dit moment 26 contracten met de ziekenhuizen. Wij zijn niet aan één gebonden, tot in Leuven. Wij stonden gisteren in het AZ, ook in Knokke. We staan overal waar we kunnen", zegt Luc Pollet van Talk Blue Vlaanderen.

Talk Blue bestaat tien jaar maar bemerkt nog altijd een drempel om toe te treden.

"Eerst had ik wat schroom om bij die vereniging te komen. Ik dacht dat het allemaal kommer en kwel ging zijn. Maar het is juist omgekeerd. Wij zijn allemaal gelukkige mensen die door die test gered worden. Lotgenoten die elkaar steunen en solidair zijn."

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo