Nieuws

Ver­nieuw­de snel­weg­par­king Jab­be­ke is uit­ge­rust met per­ma­nen­te scan­ners die con­tro­le­ren op transmigranten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De snelwegparking aan de E40 in Jabbeke is volledig vernieuwd. De parking richting kust heeft voortaan permanente scanners die controleren of er vluchtelingen verstopt zitten in vrachtwagens.

De zogenoemde MacAdressScanner is een Europese primeur. Die scant signalen van smartphones en tablets. Carl Decaluwé: Gouverneur West-Vlaanderen: “Dan zien we hoeveel er aanwezig zijn. Als er drie of vier aanwezig zijn, kan dat een normale situatie zijn. Als er twintig zijn is er toch een probleem denk ik, en vooral ook een probleem als je met vier signalen binnenkomt en buitenrijdt met twintig signalen, dat betekent dan misschien dat er mensen aan boord zijn gekropen. De voorbije jaren hebben wij de strijd tegen de mensensmokkel op ons grondgebied op alle mogelijke manieren en vrij succesvol aangebonden. De inzet van innovatieve middelen is hierbij steeds een uitgangspunt geweest. De meerwaarde van deze ‘next step’ kan niet worden onderschat.”

Groen label voor vrachtwagens die in orde zijn

Vrachtwagens die in orde zijn, krijgen trouwens een groen label, waarmee ze apart de haven in zullen kunnen, en veel tijd kunnen besparen.

De heringerichte parking moet ook zorgen voor een betere doorstroming voor auto's en vrachtwagens, en meer comfort. Zo zijn er in beide richtingen nu 70 parkeerplaatsen voor vrachtwagens extra, en ook meer plaatsen voor auto's. Eveline Vandecaetsbeek Wegen en Verkeer West-Vlaanderen: “De parking voor vrachtwagens is ook nog eens extra beveiligd met hekwerk, met veiligheidscamera's en een geluidsmuur die er voor zorgt dat vrachtwagenchauffeurs een stillere rustpauze kunnen nemen.”

De investeringen hier in Jabbeke hebben meer dan 16 miljoen euro gekost.

Redactie