Nieuws

Slechts helft van West-Vlaam­se ste­den en gemeen­ten heeft nood­plan bij stroomtekort

stroom kaars licht

Momenteel hebben 32 West-Vlaamse steden en gemeenten een noodplan voor afschakeling bij een stroomtekort. Dat is slechts de helft. Dat zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) die cijfers opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé.

Het afschakelplan is het laatste beschikbare redmiddel om een ernstige black-out te vermijden en moet pas ingezet worden als alle andere mogelijke maatregelen ontoereikend blijken om de situatie onder controle te krijgen.

14 gemeenten

"Zeventien steden en gemeenten hebben een plan opgemaakt dat zich beperkt tot het afschakelplan. Twaalf steden en gemeenten maakten een plan op dat ruimer gaat en ook kan gebruikt worden in het geval van een black-out of stroomuitval, stroomonderbreking of stroomschaarste”, verduidelijkt provincieraadslid Kurt Himpe.

Volgens gouverneur Decaluwé gaven veertien steden en gemeenten expliciet aan geen plan te hebben. In veel gevallen gaat het om gemeenten die niet opgenomen zijn in een afschakelschijf of gemeenten waar de impact minimaal zou zijn. 

Damme, Dentergem, Harelbeke, Ieper, Izegem, Ledegem, Lendelede, Mesen, Poperinge, Vleteren en Wevelgem zijn bijvoorbeeld niet opgenomen in het afschakelsysteem.

Wat bij een stroomtekort?

Netbeheerder Elia laat weten dat volgens haar analyses de vooruitzichten voor deze winterperiode geruststellend zijn. In normale omstandigheden met een normaal verbruik en een gemiddelde windenergieproductie zou er voldoende energie moeten zijn.

Stel dat er wel een stroomtekort zou zijn, maakt Oedelem (bij Beernem) het meeste kans om als eerste te worden afgesloten. De gemeente zit in de schijf 8, dat is de eerste schijf van gemeenten in Vlaanderen die worden afgeschakeld. Het gaat om één distributiecabine, waardoor de impact beperkt blijft. Dat blijkt uit gegevens van 2018.

Als ook schijf 7 van stroom wordt afgeschakeld, wordt acht procent van de distributiecabines in West-Vlaanderen afgesloten. De grootste gevolgen zijn voor Spiere-Helkijn, Diksmuide, Zwevegem, De Haan, Kortemark, Anzegem en Deerlijk. Het gaat dus vooral om landelijke gemeenten, met weinig grote bedrijven of ziekenhuizen.

In schijf 6 zitten Blankenberge, Ruiselede, Avelgem, Wingene en Knokke-Heist.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere