Rui­men na onweer in Oos­ten­de en Bredene

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De hele dag is er in Oostende en Bredene nog gepoetst en modder opgeruimd, na het onweer van gisteravond.

In Oostende alleen al kreeg de brandweer toen 350 oproepen . Tientallen garages en kelders waren onder water gelopen. Ook het huis van de burgemeester overstroomde, maar hij was op dat moment bezig met de coördinatie van het gemeentelijk rampenplan. In bepaalde garages stond het water zo’n meter hoog. Tegen zo’n stortbuien is geen enkele riool bestand.

De onweersbui trok op korte tijd van Bredene naar het centrum van de stad. Er viel op een uur tijd zo’n 75 liter regen per vierkante meer. De brandweer probeerde de 350 noodoproepen snel af te werken, en moest de hele nacht pompen. Veel schade kan door de verzekering geregeld worden en Oostende voorziet ook extra mankracht voor de ophaling van grof huisvuil dat in de vloed verloren ging.

Erkenning als natuurramp

Bredene bekijkt de mogelijkheid om de wolkbreuk te laten erkennen als natuurramp. Ook in Oostende wordt dat geopperd. "De regenval van zondag was echt ongezien en uitzonderlijk. Er viel 75 ml uit de lucht in anderhalf uur", aldus burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a). Hele delen van Bredene, maar ook enkele wijken in Oostende, stonden na de wolkbreuk volledig blank.

Bekijk ook:

Stefaan Six