Regi­o­naal Land­schap West­hoek leidt tuin­coa­ches op, en die kun je nu om advies vragen

TUINCOACHES WESTHOEK

Voortaan kunnen inwoners uit Diksmuide, Poperinge en Veurne een beroep doen op tuincoaches om advies te krijgen in hun tuin. Het Regionaal Landschap Westhoek leidde de coaches op in het kader van het LEADER-project ‘Biodivers Tuinieren in de Westhoek’. Nu ze geslaagd zijn voor hun examen, kunnen ze effectief aan de slag.

Inwoners kunnen nog tot 1 maart een tuincoach aanvragen.  Ze krijgen dan, tegen betaling van een vrijwilligersvergoeding van 20 euro , het bezoek van een tuincoach in hun tuin die advies geeft over hoe de tuineigenaar bepaalde ingrepen kan doen om de tuin aan te passen naar een klimaatrobuuste tuin.

“Wie overtuigd is om thuis zelf aan de slag te gaan, maar twijfelt over de juiste aanpak of de mogelijkheden in zijn/haar tuin, kan een beroep doen op een gediplomeerde tuincoach. Ook als je meer vogels of nuttige insecten naar je tuin wilt lokken, weet de tuincoach raad. Een tuincoach bezorgt je heel wat concrete tips en tricks, plantenlijsten op maat van je tuin… Uiteraard beslis je als tuineigenaar zelf wat je al dan niet wilt veranderen. Op deze manier worden individuele tuinen meer dan een groene stapsteen, maar vormen ze een groter geheel met ruimte voor biodiversiteit,” zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek vzw.

Uitbreiding naar volledige Westhoek?

De tuincoaches komen er in het kader van het LEADER-project ‘Biodivers Tuinieren in de Westhoek’, waarbij Regionaal Landschap Westhoek vzw samen met de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne inzet op biodiverse en klimaatrobuuste tuinen. De tuin kan immers vaak met simpele ingrepen een positieve en niet te onderschatten rol spelen in het ondersteunen van de lokale biodiversiteit. Binnen het LEADER-project ondersteunen de initiatiefnemers dan ook zoveel mogelijk inwoners om in hun tuin aan de slag te gaan. 

Momenteel zijn de tuincoaches enkel actief in de drie deelnemende steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Wie weet kan dit na het project verder uitgerold worden in de Westhoek.

Piet Lesage