Nieuws

Qua­ran­tai­ne valt weg voor gevac­ci­neer­den na hoogrisicocontact

2022-01-04 00:00:00 - Quarantaine valt weg voor gevaccineerden na hoogrisicocontact

Wie gevaccineerd is tegen het coronavirus en een hoogrisicocontact heeft gehad, zal vanaf 10 januari niet meer in quarantaine moeten. Ook een PCR-test is dan niet meer nodig. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist.

Let wel: de regel geldt enkel voor personen die maximum vijf maanden geleden een prik hebben gekregen. Anderen moeten wel nog altijd in quarantaine.

Nu de omikronvariant het aantal besmettingen opnieuw de hoogte injaagt, vallen weer meer mensen uit om te gaan werken. De voorbije dagen hadden organisaties als het VBO en Unizo al gepleit voor een versoepeling van de quarantaineregels. De werkgeversorganisaties vrezen een enorme afwezigheid in de bedrijven als de huidige regels behouden zouden blijven.

Alles op een rijtje

  • Wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet in quarantaine. 

  • Gevaccineerden die de laatste vijf maanden geen vaccin of booster kregen, moeten na een hoogrisicocontact nog altijd in quarantaine. Ze mogen vanaf dag 4 uit quarantaine, als ze tot en met dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.

  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook tien dagen in quarantaine, maar mag die pas vanaf dag 7 verlaten. Ook zij moeten vanaf dan tot dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.

  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog altijd in isolatie. De isolatieperiode wordt wel verkort, van 10 dagen naar 7 dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag uit quarantaine.

Redactie
Belga