Nieuws

Kort­films hel­pen kin­de­ren bij behan­de­ling of opna­me in het ziekenhuis

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Om kinderen nog beter voor te bereiden op een ziekenhuisopname of een behandeling heeft het AZ Sint-Jan Brugge een reeks magische kortfilms gemaakt. De hoofrollen zijn weggelegd voor patiëntjes van het ziekenhuis en voor een krekel, Rikki.

In ‘Slapen in het ziekenhuis’ vertelt Fien haar klasgenootjes tijdens een spreekbeurt over haar ziekenhuisopname. Zo neemt ze hen mee naar het AZ Sint-Jan Brugge, dat niet enkel heel groot is, maar ook bijzonder. Want in het ziekenhuis zijn er niet alleen dokters, verpleegkundigen en patiënten… Overal waar Fien komt ontmoet ze de schattige krekel Rikki en zijn magische vriendjes. Samen zorgen ze voor een sprankeltje magie tijdens elke stap van de opname en bij elke behandeling. Geen klasgenoot die haar gelooft, maar Fien weet wel beter. ​ ​

“Met deze kortfilm willen we kinderen op hun niveau voorbereiden en zo hun angst wegnemen. "

Kate Sauer, diensthoofd afdeling Kindergeneeskunde
Filmpje ziekenhuis

“Naar het ziekenhuis gaan voor een behandeling of een opname kan voor kinderen een beangstigend idee zijn,” vertelt dr. Kate Sauer, diensthoofd van de dienst Kindergeneeskunde. “Met deze kortfilm willen we kinderen op hun niveau voorbereiden en zo hun angst wegnemen. We willen hen tonen waar ze naartoe gaan, wie ze ontmoeten en hoe alles in zijn werk gaat. En niemand beter dan een kind zelf, kan vertellen hoe een ervaring in het ziekenhuis is.”

Het is de bedoeling om deze filmpjes telkens op voorhand aan de ouders en kinderen te bezorgen via mail om hen zo al even onder te dompelen in de wondere wereld van Rikki en hun angsten voor wat komen zal te verminderen.

Ben Storme