Nieuws
 | update 

Pro­vin­cie onder­zoekt pis­tes om water­bas­sin van 1,5 mil­jard liter in West­hoek te bouwen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De provincie heeft plannen voor een groot waterreservoir van anderhalf miljard liter water in de Westhoek, of minstens een paar kleinere bufferbekkens. Er loopt daarover een haalbaarheidsstudie. Het moet voor voldoende watervoorraad zorgen voor de groenten- en aardappelteelt. 

De Westhoek telt heel wat akkerlanden, en dat is niet toevallig. De bodem is er ontzettend vruchtbaar, en dus zijn er ook nogal wat groenten- en aardappelverwerkende bedrijven gevestigd. Dergelijke intensieve teelt vraagt wel heel veel water, wat in droge zomers tot een laag grondwaterpeil leidde. Daarom gaat de provincie op zoek naar extra opslagcapaciteit voor zo’n 1,5 miljard liter water.

“Daar zijn verschillende scenario's voor: één watervoorraad of splitsen we die op in drie of vier kleinere bassins. Van daaruit kunnen we dan via een hydrantennetwerk richting de land- en tuinbouwbedrijven”, legt gedeputeerde van Waterbeleid en Landbouw, Bart Naeyaert uit.

Milieufederatie vreest voor waterkwaliteit

Zo'n systeem bestaat al bij Ardo in Ardooie, waar een vijftigtal landbouwbedrijven op is aangesloten. Goed bij droge, zou je denken. Maar de West-Vlaamse milieufederatie vreest net het omgekeerde.

“Wij denken dat dit de teelten die er nu al zijn, zal verankeren in de regio, en mogelijk zelfs uitbreiden. En dat terwijl we door dergelijke teelten al met een slechte waterkwaliteit zitten. Door die teelten komen er ook pesticiden in het drinkwater terecht. Dus het voorzien van water enkel en alleen voor die teelten, lijkt ons geen goed idee”, vertelt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse milieufederatie.

Waar zo'n groot waterbassin in de Westhoek moet komen, of meerdere kleine, is nog niet zeker. De komende maanden zal blijken welke locaties de provincie effectief op het oog heeft.

317 BB LINKS plannenwaterbassin
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Celien Tanghe