Pro­vin­cie keurt ont­werp­plan­nen goed voor nieu­we fiets­snel­weg van Kort­rijk naar Waregem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Kortrijk, Harelbeke, Waregem en de Provincie West-Vlaanderen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een fietssnelweg tussen de stations van de drie steden. Er is daarvoor een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) opgemaakt.

Het werken via een PRUP waarbij een langetermijnvisie wordt vastgelegd, is een pilootproject voor de realisatie van fietssnelwegen in West-Vlaanderen. Gisteren heeft de provincieraad het ontwerp goedgekeurd.

Bedoeling is dat er een fietssnelweg wordt aangelegd tussen de stations van Kortrijk, Harelbeke en Waregem. "Zo is de fiets een ideaal vervoersmiddel om te pendelen", klinkt het.

Nieuwe fietsstraten, -tunnels en -bruggen

De fietssnelweg start ten zuiden van het spoor aan het station van Kortrijk, tot voorbij het Guldenspoorpad. Daarna komt een nieuwe onderdoorgang onder de sporen richting de noordzijde van het spoor. In de Passionistenlaan in Kortrijk wordt de fietssnelweg in de talud van het spoor aangelegd en overbrugt de Goedendaglaan, Visserskaai, het Kanaal Bossuit-Kortrijk, Spinnerijkaai en R8 tot aan de Harlemboislaan in Harelbeke.

Fietssnelweg kortrijk harelbeke waregem f7

In Harelbeke zijn er aftakkingen voorzien op de Passionistenlaan en de Vennestraat. Vanaf de Harlemboislaan wordt de fietssnelweg als fietsstraat ingericht tot voorbij de Stasegemstraat. Hier gaat de fietssnelweg onder de sporen via een nieuwe tunnel naar de zuidzijde tot in Waregem. In Harelbeke wordt het verlaten derde spoor gebruikt als fietssnelweg en er komt een nieuwe fietsbrug over de N36.

In Waregem komen nieuwe fietstunnels ter hoogte van de vijf lokale wegen. Gravenland en Pijkstraat en Gaverkestraat worden fietsstraten. Er komt een fietsersbrug over de N382. Ter hoogte van de bestaande onderdoorgang van de oude spoorbedding naar Anzegem, vervolgt de fietssnelweg aan de noordzijde tot aan het station van Waregem.

Infomomenten

Van 9 september tot en met 8 november loopt het openbaar onderzoek. Er komen infomomenten en iedereen die dat wil kan opmerkingen of bezwaren indienen op de voorgestelde plannen. De provincie hoopt het PRUP definitief af te ronden in het voorjaar van 2025.

Er komen ook informatiezuilen in de drie stations.

De redactie