Nieuws

Pro­ject voor men­taal wel­zijn van jon­ge­ren komt ook naar West-Vlaanderen

2021-10-05 00:00:00 - Ook Kortrijkse jongeren hebben nu eigen OverKophuis voor mentaal welzijn  - overkop_2.jpg

De hulpverlening aan jongeren tussen 15 en 23 jaar via het project Homaar breidt uit. Vzw Villa Omaar biedt jongeren die het psychisch moeilijk hebben een gespecialiseerd dagprogramma aan, zonder lange wachtlijsten. In 2025 is het de beurt aan West-Vlaanderen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) investeert 600.000 euro.

“De druk op de crisisopvang en –begeleiding in de jeugdhulp is momenteel groot. Het project Homaar biedt deels een oplossing", zegt Vlaams minister Hilde Crevits. 

Twee weken

In kleine groepen van maximaal 6 jongeren wordt een dagprogramma van twee weken aangeboden. Er is intensieve psychologische begeleiding met aandacht voor preventie, laagdrempeligheid en voor versterking van het eigen netwerk. Na die twee weken wordt gekeken wat de jongere nog nodig heeft, samen met de ouders, hulpverleners of anderen. Daarnaast is er nog een open werking tijdens de schoolvakanties.

Bijna de helft van de jongeren kan binnen de twee weken aan een traject starten, 8 op de tien kunnen dat binnen de maand.

450 tot 500 jongeren

De werking zit nu al in Wetteren, Boechout, Tienen en Brussel. In 2025 is het de beurt aan West-Vlaanderen en Limburg. Met de opstart van nieuwe plekken is er een ruimer aanbod en zullen jaarlijks 450 tot 500 jongeren op begeleiding kunnen rekenen.

Overkophuizen

Homaar werkt ook samen met de Overkophuizen in Vlaanderen. In een Overkophuis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen voor activiteiten, een luisterend oor of professionele therapeutische hulp.

Momenteel zijn er 34 Overkophuizen in Vlaanderen. Minister Crevits voorziet in investeringen om volgend jaar nog eens 18 Overkophuizen te realiseren.

OverKop Oostkust
Nieuws

5de OverKop-huis in West-Vlaanderen geopend in Zeebrugge

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere