Nieuws

Pri­meur: Ver­fijn­de laser­be­han­de­ling pros­taat in Brug­ge zorgt voor min­der complicaties

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in Brugge gebruikt een nieuwe techniek voor behandeling van prostaatvergroting. Dat moet ook leiden tot minder complicaties.

Uroloog Pieter Uvin paste vanmorgen als eerste arts in de Benelux de innovatieve techniek toe. Het gaat om een behandeling met laser. Daarbij zijn dunnere instrumenten nodig en de kans op complicaties is veel kleiner. “Een doorbraak in de behandeling,” klinkt het.

Prostaatbehandeling02

Goedaardige prostaatvergroting is een veelvoorkomende aandoening. Een op de twee mannen ouder dan 50 krijgt er mee te maken. “Een vergrote prostaat kan leiden tot hinderlijke symptomen bij het plassen, zoals een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen in kleine hoeveelheden. Als het niet behandeld wordt, kan het soms leiden tot schade aan de blaas en zelfs de nieren” zegt Pieter Uvin.

Prostaatbehandeling01

Medicatie volstaat vaak, maar een chirurgische ingreep is soms nodig en dat kan nu met de nieuwste techniek in Brugge. Bijkomend voordeel is ook dat ze de techniek kunnen toepassen op alle prostaatvolumes.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse