Nieuws

Poli­tie­raad krijgt uit­leg bij huis­zoe­kin­gen en weg­ge­no­men came­ra’s: Brit­ten not amused”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteravond werd de politieraad van de politiezone Westkust bijeen geroepen om toelichting te geven bij de huiszoekingen, die bij de burgmeester van De Panne en de korpschef uitgevoerd werden. Het onderzoek draait rond een camerasysteem tegen mensensmokkel dat door de Britten betaald is. Een bedrijf uit Brussel heeft een klacht ingediend en het camerasysteem is ontmanteld. Daardoor dreigt nu de strijd tegen de mensensmokkel stil te vallen.

De burgemeester van De Panne en korpschef van de politiezone Westkust wachten om verhoord te worden in de zaak. Maar momenteel is er geen contact met het gerecht. Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “Je wordt genoemd met een aantal termen, fraude en zo en je weet eigenlijk niet waarover dat gaat en dat is een ongemakkelijk gevoel.”

Britten zijn ‘not amused’

Alles draait rond een performant camerasysteem op een gebouw in De Panne om transmigranten die met gammele bootjes in zee gaan te kunnen onderscheppen. Dat systeem is betaald door Groot-Brittannië. Dat is intussen door de onderzoekers ontmanteld. De Britten zijn ‘not amused’.

Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “Het gaat om 800.000 euro die de politiezone ontvangt van de UK Border Force voor hun inzet en voor camerasystemen. Ik denk dat ze daar niet ‘amused’ mee zijn dat het systeem nu in een container of garagebox in Brussel ligt te roesten.”

“Het systeem ligt nu in een container of garagebox in Brussel te roesten.”

Bram Degrieck

En dat dreigt nu ook de strijd tegen mensensmokkel te verlammen. Nicholas Paelinck, korpschef Politiezone Westkust: “Recent zijn er terug vier boten vertrokken, taxiboten die mensen opgehaald hebben over de grens. Het is heel moeilijk om dat met manschappen te gaan controleren. Dat is onmogelijk. We hebben wel die technologische tools nodig om zowel het ontstaan van kampen -we hebben er ook al drie ontmanteld in de duinen- om daar een zicht op te hebben.”

“Ernstige aanwijzingen”

Een bedrijf uit Brussel voelt zich benadeeld en heeft een klacht ingediend met burgerlijke partijstelling. De advocaat van het bedrijf laat weten dat een onderzoeksrechter geen huiszoekingen laat uitvoeren als er geen ernstige aanwijzingen zijn van een misdrijf. De politieberaad wacht nu op officiële informatie van het gerecht.

Stefaan Six