Nieuws
 | update 

Degrieck blijft voor­lo­pig aan als bur­ge­mees­ter De Pan­ne, gou­ver­neur valt uit de lucht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bram Degrieck blijft voorlopig aan als burgemeester van De Panne. Dat meldt hij woensdag naar aanleiding van de huiszoeking op het gemeentehuis van de kustgemeente. Degrieck weet naar eigen zeggen niet waarover het onderzoek precies gaat.

Speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale gerechtelijke politie zijn maandag binnengevallen op het gemeentehuis van De Panne en op het kantoor van de politiezone Westkust in Koksijde. Bij de huiszoeking werden de gsm's en laptops van zowel burgemeester Bram Degrieck als korpschef Nicholas Paelinck meegenomen.

Volgens Kristiaan Vandenbussche, de advocaat van Degrieck, draait het onderzoek mogelijk rond een dossier van een beveiligingscamera in de strijd tegen mensensmokkel. Vier jaar geleden investeerden politiezone Westkust en De Panne, samen met de diensten van provinciegouverneur Carl Decaluwé, 30.000 euro in een infraroodcamera. Dankzij een superzoom kan die camera warmtebronnen op zee - transmigranten in kleine bootjes dus - vanop kilometers afstand detecteren. Een firma in Brussel die de camera leverde zou nu een tweede aanbesteding van een nog betere camera op korrel nemen met een klacht met burgerlijke partijstelling bij het parket in Brussel.

2021-08-25 00:00:00 - Afgezette burgemeester De Panne Degrieck benoemt zichzelf tot 'schaduwburgemeester'
Nieuws

Huiszoeking bij korpschef Westkust en in kabinet burgemeester Bram Degrieck van De Panne: 'Weet niet waarom'

Geen huiszoeking bij gouverneur

"Ik hoop dat wij snel uitleg krijgen over wat hier precies aan de hand is. Via mijn advocaat hebben wij die vraag ook gesteld aan de onderzoeksrechter, voorlopig zonder resultaat", vertelt Degrieck zelf. 

Provinciegouverneur Carl Decaluwé kreeg alvast geen huiszoeking, noch thuis, noch in de ambtswoning. Hij viel net als burgemeester Degrieck uit de lucht.

"Ik hoop dat wij snel uitleg krijgen over wat hier precies aan de hand is."

Bram Degrieck, burgemeester De Panne

De tenlasteleggingen zijn samenspanning tussen ambtenaren, passieve omkoping, schriftelijke bedreiging onder bevel of voorwaarde en diefstal met braak en/of inklimming. 

"Het blijft afwachten tot wij meer informatie krijgen. Ondertussen bekijken wij het dossier van die camera opnieuw. Ik ken het dossier vanbinnen en vanbuiten en ik ben er zeer intensief mee bezig geweest. Het is jammer dat ons proces door lekken naar de pers al gemaakt wordt in de media." 

Politiek pensioen

Bram Degrieck blijft dus voorlopig aan als burgemeester, maar kondigde in maart wel al aan dat hij stopt met politiek. Hij wil meer tijd maken voor zijn bedrijf en gezin. "Ik wil me in de toekomst focussen op mijn bouwbedrijf en mijn gezin. Mijn vijf kinderen worden snel groot en ik wil mijn vrijkomende energie familiaal en professioneel waardevol besteden", zei hij toen over zijn 'politiek pensioen'.

Actiepan
Nieuws

Burgemeester De Panne Bram Degrieck stopt met politiek

Belga
Celien Tanghe
Stefaan Kerger