Nieuws

Poli­tie West­kust waar­schuwt voor oplich­ting door val­se bankmedewerkers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Veurnse onderzoeksrechter heeft een man van 25 jaar uit Sint-Pieters-Leeuw aangehouden op verdenking van oplichting van een 76-jarige vrouw uit Koksijde. Dat meldt de politiezone Westkust. De verdachte zou de chauffeur geweest zijn van valse bankmedewerkers die het slachtoffer beroofden van 2.800 euro en juwelen ter waarde van 10.000 euro.

De bal ging aan het rollen toen de vrouw uit Koksijde telefoon kreeg van iemand die zich uitgaf voor een medewerker van haar bank. De valse bankmedewerker waarschuwde het slachtoffer voor mogelijke oplichting.

Via hacking maakten ze de zeventiger 2.800 euro lichter. Het slachtoffer kreeg ook de raad om haar juwelen en laptop te laten halen door bankmedewerkers, zogezegd om de oplichters te slim af te zijn.

Juwelen ter waarde van 10.000 euro

Diezelfde nacht trokken twee valse bankmedewerkers naar haar woning. Ze beloofden om de juwelen ter waarde van 10.000 euro veilig onder te brengen in een kluis van de bank. Niet veel later besefte de 76-jarige vrouw dat ze was opgelicht.

"Ga niet op de bankmedewerkers in, contacteer je contactpersoon bij jouw bank en controleer of er geen verdachte transacties zijn uitgevoerd."

Nicholas Paelinck, korpschef politiezone Westkust

Dankzij verder onderzoek kwam een 25-jarige man uit Sint-Pieters-Leeuw als verdachte in het vizier. De twintiger zou de chauffeur geweest zijn van de valse bankmedewerkers. Op 13 mei kon de verdachte ingerekend worden door de politiezone Westkust.

"Deel geen paswoorden en codes"

Na verhoor werd de jongeman door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mededaderschap bij feiten van oplichting. De raadkamer in Veurne zal vrijdag oordelen of hij al dan niet langer in de gevangenis moet blijven.

De politie waarschuwt nogmaals voor deze vorm van oplichting. "Wees steeds waakzaam voor valse bankmedewerkers. Ga niet op hun vraag in, contacteer je contactpersoon bij jouw bank en controleer zelf of er geen verdachte transacties zijn uitgevoerd", zegt korpschef Nicholas Paelinck.

Ook burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) vraagt om steeds alert te zijn. "Sensibiliseer familieleden of vrienden die de actualiteit minder volgen hierover en wijs hen op de gevaren van het meedelen van paswoorden en codes."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga