Nieuws

Poli­tie Oos­ten­de rolt ben­de oplich­ters op

Oplichting oostende

De politie van Oostende heeft een bende kunnen opsporen die mensen oplichtte via internet. Vier personen werden gearresteerd: drie mannen van 23, 20 en 21 jaar en één vrouw van 20 jaar.

De bende kwam voor het eerst in het vizier van de politie Oostende begin 2024. Toen werd een vrouw van 78 jaar bij haar thuis benaderd door een valse bankmedewerker. Hij ontfutselde haar bankkaart met pincode. In totaal werd 15.000 euro van haar rekening gehaald, 5.000 euro cash bij een CASH-punt en 10.000 euro gebruikt in de casino’s van Middelkerke en Oostende. Diezelfde nacht kon een alerte interventieploeg drie verdachten arresteren.

Huiszoekingen

Daarop startte de recherche van politie Oostende een onderzoek waardoor de structuur van de bende in kaart kon worden gebracht. Dit leidde begin maart tot elf huiszoekingen in Antwerpen, Kalmthout, Steenokkerzeel en Sint-Niklaas. De hoofdverdachte kon in Sint-Niklaas gearresteerd worden, samen met drie andere verdachten. Tijdens de huiszoekingen werden vier auto’s, ongeveer 20.000 euro cash, luxekledij en -goederen in beslag genomen.

Aanhouding

De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Drie van hen werden aangehouden op verdenking van oplichting via internet, diefstal, informaticabedrog en deelname aan criminele activiteiten. Ze verschenen dinsdag voor de raadkamer die besliste de hechtenis met 1 maand te handhaven. Eén verdachte werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Politie tevreden

“We zijn zeer tevreden met dit knap staaltje politiewerk waarbij de daders op korte termijn konden gevat worden”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “Jammer genoeg toont het ook aan dat oplichting met internet en informaticabedrog een hardnekkig probleem blijft. Het is cruciaal om nooit persoonlijke gegevens zoals pincodes of wachtwoorden, te delen met onbekenden en verdachte activiteiten zo snel mogelijk te melden. We hopen dat burgers hier alert voor zijn en dat blijven.”

De redactie