Reisje naar Bali of ticket naar Tomorrowland: hardleerse oplichtster veroordeeld tot 40 maanden cel
Een 33-jarige vrouw uit Brugge is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf voor tien oplichtingen en een diefstal. De slachtoffers betaalden onder andere om samen op reis te gaan, maar daar kwam nooit iets van in huis.
Procureur Peter Vercauteren legde uit dat de beklaagde eigenlijk al sinds 2014 non-stop oplichtingen pleegt. Dat leidde al tot drie veroordelingen. Zo kreeg Kimberly C. al een jaar effectieve gevangenisstraf voor internetoplichtingen. Deze keer ging het volgens het OM vooral om vriendschaps- en relatiefraude. C. zou mensen misleid hebben die ze benaderde via TikTok of tijdens het uitgaan. Ze stelde hen een reisje of een trip naar Tomorrowland voor, maar daar kwam niets van in huis. In totaal maakte de Brugse op die manier ongeveer 16.000 euro buit.
Moeilijke periode
Tijdens het onderzoek verklaarde de beklaagde dat ze toen in een slechte periode zat. "Maar blijkbaar duurt die slechte periode al tien jaar", sneerde procureur Peter Vercauteren. C. werd door het OM dan ook als een oplichtster pur sang omschreven. In die omstandigheden werd bij verstek 37 maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.
"Ticketje naar Legeweg"
Meerdere slachtoffers stelden zich burgerlijke partij. Zo zou C. de neven van haar ex-partner gepluimd hebben door hen reisjes naar Bali en Egypte te beloven. De beklaagde stuurde bijvoorbeeld ook aan op een bezoek aan een escaperoom. "Misschien moet ze eens een ticketje naar de Legeweg (het adres van de gevangenis red.) krijgen om daar een escaperoom te organiseren", aldus meester Joris Van Maele. Daarbij werd opgemerkt dat de Brugse zelfs feiten pleegde toen ze onder elektronisch toezicht stond.
Ten slotte stond Kimberly C. ook terecht voor diefstal van een elektrische fiets. Ze sloeg haar slag bij een zwakbegaafde man die haar onderdak had gegeven.
40 maanden celstraf
De rechter veroordeelde de beklaagde uiteindelijk tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf, 208 euro boete en een verbeurdverklaring van 1.600 euro. C. is ook voor vijf jaar haar burgerrechten kwijt. Bovendien werd haar onmiddellijke aanhouding bevolen. Aan de burgerlijke partijen moet ze in totaal ruim 14.000 euro schadevergoeding betalen.