Nieuws
 | update 

Blan­ken­berg­se man opge­licht voor meer dan 330.000 euro

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Deze week kreeg de lokale politie van Blankenberge-Zuienkerke een 66-jarige man aan het loket die werd opgelicht voor 331 000 euro. De oplichters deden zich voor als een bedrijf en gebruikten misleidende reclame. Commissaris Jan Maertens waarschuwt voor oplichting via valse advertenties op sociale media.

Via misleidende reclame van een bekende Vlaming op sociale media investeerde het slachtoffer uit Zuienkerke in een fictief bedrijf. Het bedrijf zou dan zelf investeren met dat geld zodat de ‘klant’ uiteindelijk zijn geld weer kan opvragen via Bitcoin.

De 66-jarige man had ook telefonisch contact met het fictief bedrijf en kreeg bevestigingsmails. Tijdens die gesprekken namen de oplichters het scherm van het slachtoffer over om de ‘juiste gegevens’ in te stellen van het rekeningnummer en de mededeling. De man schreef in eerste instantie 135 000 euro over.

‘Verzekeringsgeld’

Na enkele omwegen schreef hij nog 196 000 euro over naar verschillende rekeningnummers. Dat was zogezegd verzekeringsgeld dat hij later zou terugkrijgen. Pas toen het bedrijf nog een extra percentage vroeg als verzekeringsgeld rook het slachtoffer argwaan. De politiezone heeft een proces-verbaal opgesteld en is een samenwerking gestart met het parket West-Vlaanderen voor een onderzoek naar de feiten en de verdachten.

Voorzichtig digitaal bankieren

De lokale politie lanceert door de oplichting een oproep om voorzichtig om te gaan met digitaal bankieren. Commissaris Jan Maertens duidt: "Oplichters zijn vindingrijk, waardoor iedereen zich kan laten misleiden. Ga nooit in op een aanbod van een vreemde, laat nooit je scherm overnemen en geef geen codes door via telefonisch contact."

Whats App Image 2024 05 04 at 12 43 10 2
Siel Vandorpe
Andy Debo