Geef nooit pin­co­de bank­kaart door’: hoe wapen je je tegen digi­ta­le fraude?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Poperinge loopt voor de eerste keer de Week van de Online Veiligheid. De hele week zijn er gratis infosessies om je beter te wapenen tegen digitale fraude. Het meest bekend is phishing via e-mails, maar ook door valse sms’jes of verdachte websites kan je een pak geld kwijtspelen. Het gaat om een initiatief van de Digibanken, een nieuw project van de Vlaamse overheid.

"Geef nooit persoonlijke bankgegevens door!"

Liesbeth Dewyn van bankenorganisatie Febelfin

Zo’n 40 mensen voldgen de infosessie ‘online fraude’. Over de gevaren van phishing via e-mails, maar ook andere vormen waarbij oplichters via de smartphone of computer naar bankgegevens hengelen en zo geld van jouw rekening proberen te halen.

"Uw persoonlijke gegevens, daarmee bedoel ik uw pincode of persoonlijke code voor smartphone... Die zijn persoonlijk en mag je zeker niet gaan delen en hou je best voor jezelf", waarschuwt Liesbeth Dewyn van bankenorganisatie Febelfin.

40 miljoen euro door oplichting van bankrekeningen

Vorig jaar alleen al is door phishing voor zo’n 40 miljoen euro van de bankrekeningen gehaald.

"Ik vond het heel interessant, echt waar", vertelt Loes van den Ouweland. "Want ik heb al eens een paar dingen meegemaakt en ik denk altijd dat ik een heel alerte persoon ben. Maar ben er toch ingelopen."

Ook bankier op rust Christian Rosseeuw volgt de sessie. "Ik persoonlijk ben op mijn hoede. Hoewel ik moet zeggen tot nu toe ben ik er nog nooit mee geconfronteerd geweest. Ik denk dat als je een goed antivirusprogramma hebt, dat dit bepaalde oplossingen kan bieden en bepaalde mails niet doorkomen", zegt Christian.

Op dit ogenblik loopt ook een nieuwe sensibiliseringscampagne van www.safeonweb.be : Phising, ’t zit in de details.

"Er zijn ook kwestbare doelgroepen: mensen met laag diploma, mensen in armoede, anderstaligen die de taal niet begrijpen."

Hannelore Vandenberghe van Digibanken Poperinge
201 BB LINKS onlinefraude

Brede doelgroep

Ook cybergeweld en hacking komen deze week aan bod. Digibank mikt met de vijf sessies niet alleen op senioren.

"Er zijn ook kwestbare doelgroepen: mensen met laag diploma, mensen in armoede, anderstaligen die de taal niet begrijpen", vertelt Hannelore Vandenberghe van Digibanken Poperinge.

"Deze week gaat er ook nog een sessie rond it’s me rond. Ook één rond puur het werken met de computer. Hoe ik met een smartphone. Heel simpel. Daarnaast zijn er ook uitbreidingen: hoe moet ik een fotoboek maken? Er zijn veel senioren die daar interesse in hebben."

Ook in Diksmuide, Ieper en Veurne worden Digibanken op poten gezet.

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo