Nieuws
 | update 

Plan­nen voor nieuw stuk kanaal in Kort­rijk zorgt voor onrust: 10 jaar aan het lijn­tje gehouden”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De keuze van de Vlaamse regering voor een nieuw stuk kanaal in Kortrijk om de Leie met de Schelde te verbinden zorgt voor onrust bij buurtbewoners. Sommige huizen liggen in de zoekzone parallel met de R8. In april start het openbaar onderzoek waarbij iedereen die dat wil bezwaar kan indienen.

Nu de Vlaamse regering er voor kiest om voor de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk een nieuw stuk kanaal te graven zijn bewoners ongerust over hun woning. Sommigen, zoals Annick Rubrecht, vrezen zelfs dat hun woning zal moeten wijken.

“Wij waren net naar de bank gegaan om geld te lenen om ons huis helemaal te veranderen: ramen, deuren, nieuwe keuken. Hopelijk verandert het nog en kunnen we hier blijven wonen. Dat is alles wat ik vraag, want het doet me heel veel pijn”, vertelt Annick.

Whats App Image 2024 01 29 at 12 34 32 2

"Tien jaar aan het lijntje gehouden"

De verbreding van het huidige kanaal was ook een van de mogelijkheden om grotere schepen door te laten, maar het dossier raakte onder het stof. Dat de knoop afgelopen vrijdag werd doorgehakt, moesten de bewoners via de media vernemen. “We moesten wel een paar keer naar de vergadering gaan om erover te praten maar ze wisten nog altijd niets. Nu plots zouden ze toch weer beginnen”, gaat Annick verder.

“Tien jaar hebben ze ons aan het lijntje gehouden. Ik moet via Focus-WTV vernemen dat de nieuwe stap er is. We hebben officieel nog nooit een mededeling gekregen."

Annick Rubrecht, buurtbewoonster

Desondanks brengen de plannen ook positief nieuws mee. Op de ringweg gebeuren heel wat ongevallen, dus zijn de bewoners blij dat de weg veiliger wordt gemaakt.

Whats App Image 2024 01 29 at 12 34 32 1
Kate Baert
Celien Tanghe