Nieuws

Plan Kust­vi­sie’ voor­ge­steld: ver­mij­den dat Brug­ge en IJzer­vlak­te overstromen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteravond is het strategisch plan ‘Kustvisie’ voorgesteld in Middelkerke, waarmee de Vlaamse overheid onze kust de komende 100 jaar wil beschermen. De maatregelen moeten een stijging van de zeespiegel met één tot zelfs drie meter opvangen. 

In het voorstel wordt de kustlijn zo’n 100 meter zeewaarts verschoven. Intussen loopt het openbaar onderzoek en kunnen inwoners hun opmerkingen doorgeven.  Dat betekent de stranden te verhogen en verbreden, een nieuwe duinengordel aanleggen en waar nodig dijken verhogen. Edward Van Keer, Projectteam Kustvisie: "Als we niets doen, op lange termijn, zou er bij een grote storm een overstroming kunnen komen die tot aan Brugge loopt en een heel deel van de IJzervlakte onder water zet. Zeker bij een zeespiegelstijging van 2 of 3 meter. Dat zou enorme schade teweeg brengen en heel wat doden."

"Een zeespiegelstijging van 2 of 3 meter zou enorme schade teweeg brengen en heel wat doden."

Edward Van Keer, Projectteam Kustvisie

Een nieuwe duinengordel zou hier en daar van op de dijk wel het zicht op de zee ontnemen. Vervelend, maar de grootste prioriteit is dat we beschermd zijn. Middelkerke heeft in Westende al een combinatie uitgevoerd: een nieuwe, hogere en bredere dijk met een nieuwe duinengordel, een project van 18 miljoen euro. Jean-Marie Dedecker, burgemeester Middelkerke: "De zee stijgt hier in dit land met 1,86 millimeter op jaarbasis. We zijn
nog voor een tijdje zoet, maar ik denk dat de voorzienigheid belangrijker is en een gealarmeerd man is er twee waard.

Voor de zeehavens bestaan de oplossingen uit een stormvloedkering, zoals die nu gebouwd wordt in Nieuwpoort, of een sluizencomplex. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 26 april en iedereen kan zijn opmerkingen doorgeven. Er komen nog infomomenten in de andere kustgemeenten.

Kustvisie
Stefaan Six
Ben Storme