Nieuws

Over­een­komst moet lan­ge dro­n­e­vluch­ten boven zee en tus­sen lucht­ha­vens moge­lijk maken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Drones worden steeds vaker gebruikt. Denk maar aan de luchtbeelden van de overstromingen in de Westhoek. Maar de toepassingen zijn eindeloos. Om ervoor te zorgen dat drones niet in aanvaring komen met bemande vliegtuigen heeft de POM West-Vlaanderen een akkoord gesloten met de nationale luchtverkeersautoriteit Skeyes.

Skeyes zal de procedures en reglementering uitwerken zodat drones veilig boven de Noordzee en later ook tussen de regionale luchthavens van Oostende en Kortrijk-Wevelgem kunnen vliegen. Drones kunnen ingezet  worden voor de inspectie en het onderhoud van de windmolens. Maar ook voor het vervoer van medische materiaal.

Heel wat mogelijkheden

Deze samenwerking biedt West-Vlaanderen heel wat mogelijkheden. “Duidelijke regels voor bemande en onbemande luchtvaart maken de weg vrij voor nieuwe dronetoepassingen”, aldus Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Dit biedt een positieve impact op vele industrieën en bedrijven die de voordelen willen benutten van de unieke mogelijkheden die drones bieden. Zo pionieren we naar een dynamische toekomst voor West-Vlaanderen en zijn we klaar om een volgende generatie dronetoepassingen te verwelkomen.”

Nathalie Dewulf
Ben Storme