Nieuws

Oproep op Wereld Autis­me Dag: Meer aan­dacht voor prik­kel­ar­me zones op Mei­foor Brugge”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"Betrek mensen met autisme op de Brugse Meifoor". Dat zegt inclusieambassadeur Stijn Vandamme uit Jabbeke op deze Wereld Autisme Dag. “Als een kermis écht inclusief wil zijn voor mijn autisme, moet het zones met veel en minder prikkels voorzien.”

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Voor Stijn Vandamme uit Jabbeke is dat een dag om aandacht te vragen voor de drempels die hij en anderen met autisme ervaren.

Als inclusieambassadeur vraagt hij om mensen met autisme meer te betrekken op de Meifoor in Brugge. Dit jaar biedt de kermis een prikkelarm evenement aan. "Dat is een eerste grote stap vooruit, maar het is nog niet inclusief genoeg. Het evenement creëert eerder een aparte ruimte voor mensen met autisme in plaats van ons volledig te betrekken om op gelijke voet met anderen om te gaan", zegt Stijn.

Zone met minder geluiden en lichten

"Als de Meifoor in Brugge écht inclusief wil zijn voor mijn autisme, moet het zones met veel en minder prikkels voorzien op de kermis. Hierdoor kunnen bezoekers met en zonder autisme zelf kiezen of ze wel of niet de zone met minder geluiden en knipperende lichten bezoeken."

"Voor mensen met autisme moet niet alles prikkelarm zijn."

Stijn Vandamme, inclusieambassadeur

Stijn ervaart het als een misvatting dat alles voor mensen met autisme prikkelarm moet zijn. "Door enkel prikkels weg te halen help je mij en anderen met autisme niet altijd vooruit, want de problemen op vlak van onvoorspelbaarheid en het schakelen en begrijpen van verandering blijven."

Volgens Stijn is het beter om afwisseling van veel en minder prikkels te voorzien met aandacht voor genoeg duidelijkheid en voorspelbaarheid, "zodat we kunnen wennen aan drukke en minder drukke situaties".

De Meifoor start op 19 april en loopt tot 12 mei.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere