Nieuws

Oor­logs­bun­ker brengt ver­haal van bevrij­ding van Roeselare

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Roeselare wordt de oude oorlogsbunker uit WOII in de St-Hubrechtsstraat gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er komt een tentoonstelling in over de bevrijding van Roeselare na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een voormalige communicatiebunker van de Duitsers.

Bunker3

Samenwerking met Polen

“In 2019 herdacht Roeselare 75 jaar bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek met de tijdelijke en reizende tentoonstelling ‘Armoured Wings/Gepantserde Vleugels’, een realisatie van de Vlaamse Regering en de Poolse overheid”, zegt de stad Roeselare.

“Naar aanleiding van deze tentoonstelling ontstond de intentie bij de Poolse overheid om een permanente herdenkingsplaats te realiseren en ging men op zoek naar een stad of gemeente in Vlaanderen die de tentoonstelling wenste te huisvesten.

In 2021 engageerde de Stad Roeselare zich om dit project waar te maken in samenwerking met het Pools Historisch Museum in Warschau en de Poolse overheid. Het engagement resulteerde datzelfde jaar in een intentieverklaring die getekend werd in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur. De Stad ging een langlopende huurovereenkomst aan met de private eigenaar van de Duitse communicatiebunker uit WOII in de St-Hubrechtsstraat, om de tentoonstelling daar onderdak te geven”, aldus de stad Roeselare

Bunker4
Bunker5
Bunker6

Verhaal van Generaal Maczek en de bevrijding

“Zo komt er na Mont-Ormel in Frankrijk en Breda in Nederland, ook in Vlaanderen een permanente plaats die de rol van Generaal Maczek en de 1ste Poolse Pantserdivisie in de bevrijding van Europa en Vlaanderen vertelt.

Onze stad heeft als erkend onroerenderfgoedgemeente een hart voor erfgoed en zo werden de voorbije maanden restauratie- en optimalisatiewerken aan de bunker uitgevoerd.

Nu komen we in een nieuwe fase: de inrichting. De procedure voor het aanstellen van een ontwerpbureau is lopende, tegen eind maart kennen we de uitvoerder. Tegen dan zijn ook de werken aan de tuin gestart om de toegang te optimaliseren.

Na de officiële opening begin september zal de bunker structureel opengesteld worden voor het publiek”, zegt de Stad Roeselare.

VIDEO - Kijk hier binnen in de oorlogsbunker uit WOII:

Ben Storme
Andy Debo