Nieuws

Ook met autis­me kan je alles in de maat­schap­pij”: Wereld­au­tis­me­dag in Brug­ge gevierd met lui­de muziek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een week lang trekt een muziekcaravan rond op de campussen van vzw De Kade in Brugge. Bij De Kade begeleiden ze onder meer jongeren en volwassenen met autisme. Het centrum wil naar aanleiding van wereldautismedag aantonen dat mensen met autisme wel degelijk prikkels, zoals muziek kunnen verdragen en dat ook zij gewoon hun plek in onze maatschappij kunnen innemen.

Opvallend: het feest voor wereldautismedag ging bij De Kade in Sint-Kruis Brugge van start mét luide muziek. “Ik luister heel graag naar muziek,” getuigt Amaryllis Potters. “Dat geeft me ook vaak rust. Tijdens de les mogen wij dat ook op school omdat we dan beter de oefening kunnen maken en dat helpt wel veel beter.”

“Sommige mensen kunnen niet tegen luide muziek, maar ik wel.”

Ares Dakhaoui

Net het beeld dat ze bij De Kade willen doorbreken: Mensen met autisme kunnen wel degelijk prikkels zoals muziek verdragen. Al ervaren ze die soms anders.

vzw De Kade

“Veel hangt af van de persoon zelf maar ook het moment,” weet Mieke Geernaert van De Kade. “Voelen ze zich goed, dan kunnen ze wel in de maatschappij doen wat wij ook doen. Ze kunnen gaan winkelen of een bus nemen. Op momenten dat het te veel wordt, zoeken ze best een rustige plek op.”

"Kunnen ook wat wij kunnen"

Om het taboe rond autisme verder te breken, is de podcast 'Geprikkeld' gemaakt, met presentator Xavier Taveirne, al jaren peter van De Kade. “Ik heb bijgeleerd dat de wereld eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld is,” zegt Taveirne. “Maar wij maken die met z’n allen erg ingewikkeld en mensen met autisme kunnen die die wereld eenvoudiger laten lijken.”

Nog de hele week trekt de muziekcaravan mét knallende beats langs alle vestigingen van De Kade in Brugge.

Jens Lemant
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse