Het station van Waregem is een hotspot voor fietsdieven.
Ook in Waregem zitten ze met een fietsdiefstallenplaag. Omdat het blijkbaar moeilijk is om daders op heterdaad te betrappen, wil Team Waregem de meerderheid op de gemeenteraad vragen om lokfietsen te plaatsen. Dat zijn fietsen met een GPS-tracker, zodat ze de dieven eventueel kunnen opsporen.
In politiezone Mira (Waregem, Anzegem, Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn) waren er tussen 2019 en 2022 543 aangiftes van fietsdiefstal. Zeker het station in Waregem is een hotspot met 151 aangiftes. In werkelijkheid ligt het aantal nog hoger, omdat niet alle slachtoffers aangifte doen.
Op heterdaad
Team Waregem roept vanavond in de gemeenteraad de CD&V-meerderheid op om lokfietsen straks ook in Waregem in te zetten. Dankzij een hervorming van minister van Justitie Paul Van Tigchelt kan de politie sinds dit jaar lokfietsen inzetten zonder dat daarbij omslachtige procedures aan te pas komen.
Een lokfiets is een anonieme fiets van de politie, uitgerust met een GPS-tracker. Als de fiets wordt gestolen en in beweging is, krijgt de politie daar een melding van en kan die het traject van de gestolen fiets volgen. Het principe werd reeds beperkt toegepast door bepaalde politiezones en bewees haar nut. De inzet van de lokfiets leidde tot arrestaties van beroepsdieven en ontdekkingen van tientallen gestolen fietsen.
Sinds 1 januari 2022 bestaat er bovendien een lik-op-stukboete voor fietsdieven die op heterdaad worden betrapt, met onmiddellijk te betalen boetes die kunnen oplopen tot 400 euro. Recidivisten of bendes mogen op een zwaardere straf rekenen.