Nieuws

Nieu­we fiet­sers- en voet­gan­gers­tun­nel onder Brug­se ring

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge gaan ze het verkeersknooppunt aan het station veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Op piekuren steken tot 2.500 voetgangers per uur de ring over. Per dag rijden er gemiddeld 15.000 fietsers langs.

Tussen het stationsplein en de vesten komt er onder de R30 een passage voor voetgangers en fietsers. Ook aan de Unesco rotonde en bij de Vaartdijkstraat komt er een tunnel voor fietsers – en voetgangers. 

"Het gaat over een totale metamorfose van de R30 ter hoogte van het station," zegt burgemeester Dirk De fauw van Brugge, "Waarbij de R30 één meter omhoog wordt getrokken. Maar vooral, en dat is het belangrijkste dat wie uit het station komt, in een zachtglooiende helling van 4 procent onder die R30 door kan en op de Vesten terechtkomt."

"Wij zien dat er vandaag de dag toch nog heel wat ongevallen gebeuren, vaak met fietsers of met voetgangersn" zegt Eveline Vandecaetsbeek van Wegen en Verkeer. "Het moet in de eerste plaats een pak veiliger dan vandaag het geval is. Je ziet nu aan de Oostmeers maar ook ter hoogte van de Chantrellstraat, ter hoogte van de Kiss and Ride, je zit daar met heel wat verschillende vervoersmodi die met elkaar in aanvaring komen. We willen dat fiets- en voetgangersverkeer scheiden met het doorgaand verkeer, het autoverkeer of vrachtverkeer."

Het stationsplein wordt ook een stuk groener en wordt een park.

De voorbereidende werken starten eind dit jaar, volgend jaar starten de werken dan echt. Ze moeten tegen 2027 klaar zijn. Kostprijs 33 miljoen. Brugge kan rekenen op ruim 25 miljoen subsidies van Vlaanderen.

Redactie
Nathalie Dewulf