Onder toeziend oog van 2.000 collega’s: Brugse chirurg demonstreert baanbrekende operatietechniek
Oncologisch gynaecoloog Philippe Van Trappen mocht gisteren een nieuwe operatietechniek met fluorescentievloeistof demonstreren voor een internationaal publiek. Zo’n 2.000 collega-chirurgen volgden via een livestream de operatie waarbij een baarmoeder werd weggehaald, mee vanuit Marseille. Een hele internationale eer voor het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge.
Oncologisch gynaecoloog Philippe Van Trappen is een wereldautoriteit in z’n vakgebied. Sinds 2007 is de arts bezig met robotchirurgie en gisteren mocht hij een nieuwe baanbrekende techniek demonstreren voor zo’n 2.000 collega’s in Marseille. Via een fluorescentievloeistof lichten de urineleiders groen op, wat alles veel duidelijker maakt bij complexe ingrepen zoals endometriose of vleesbomen.
“We kijken van een real live beeld naar een bijna infraroodspectrumbeeld. Daarop zien we de groene fluorescentie opkleuren bij de urineleiders en de blaas. Vroeger, daarentegen, moesten we bij moeilijke operaties vaak blindelings gaan zoeken naar die urineleiders”, legt dokter Van Trappen uit.
"Vroeger moesten we bij moeilijke operaties vaak blindelings gaan zoeken naar die urineleiders.”

Dankzij de fluorescentievloeistof kleuren de urineleiders groen op het scherm.
Robotchirurgie
Voor deze operatie vullen ze de blaas met water en wat fluorescentievloeistof. Daarna maken ze via een endoscopie kleine gaatjes in de buik van de patiënte zodat de instrumenten hun werk kunnen doen. De operatie, die zo’n twee uur zal duren, wordt trouwens grotendeels met een robot uitgevoerd.
“Nu zit je zeer comfortabel met joysticks te opereren met een 3D-beeld, en kan je de camera tot op enkele centimeter van de weefselstructuren brengen. Zo zie je de weefselstructuren en bloedvaten in detail”, besluit Van Trappen.