Nieuws

Ons land en vijf ande­re Noord­zee­lan­den slui­ten pact om Rus­si­sche sabo­ta­ge tegen te gaan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

België heeft samen met vijf andere landen een veiligheidspact ondertekend om de beveiliging van kabels, leidingen en energieparken in de Noordzee te verbeteren. "Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren", zegt minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD).

De toegenomen aanwezigheid van Russische spionageschepen in de Noordzee en de sabotage van de Nord Streampijpleidingen heeft de beveiliging van kritieke onderwaterinfrastructuur in de Noordzee hoog op de agenda gezet.

Op de Noordzeetop van april vorig jaar in Oostende kwamen verschillende landen bijeen om een betere samenwerking te bespreken over de beveiliging van onze energie- en telecommunicatie-infrastructuur. In het Noordzeegebied ligt heel wat kritieke infrastructuur, zoals onderzeese stroomkabels, gas- en oliepijpleidingen, interconnectoren en windmoleninstallaties. In Zeebrugge komen bijvoorbeeld twee grote gaspijpleidingen aan.

Risico's en dreigingen

Dat resulteerde in het Noordzee-Veiligheidspact, dat nu is ondertekend door zes Noordzeelanden: België, Nederland, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het pact moet ervoor zorgen dat offshore- en onderwaterinfrastructuur over de grenzen heen verzekerd is van eenzelfde niveau van beveiliging.

Er is ook afgesproken om al bij de ontwikkeling van infrastructuur rekening te houden met de mogelijke risico's en dreigingen. Dat kan bijvoorbeeld door ze uit te rusten met landingsplaatsen voor drones in de lucht en onder water, akoestische detectieschilden onder water en camerabeveiliging.

Marine2
Nieuws

Nieuw platform moet kritieke infrastructuur in Noordzee beter beschermen

"Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren. Die dreiging is reëel, daar mogen we niet naïef in zijn."

Paul Van Tigchelt, minister van Noordzee

NorthSeal

België engageert zich voor het Noordzee-Veiligheidspact door 1 miljoen euro vrij te maken voor de oprichting van NorthSeal, een beveiligd platform voor informatie-uitwisseling tussen de betrokken landen.

Het beoogt niet alleen het delen van informatie over verdachte schepen, scheepsbewegingen en incidenten om de waakzaamheid te verhogen, maar ook het bevorderen van samenwerking tussen de deelnemende landen en de NAVO en EU.

"In de Noordzee bevindt zich heel wat kritieke infrastructuur zoals pijpleidingen, stroomkabels en datakabels. Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren. Die dreiging is reëel, daar mogen we niet naïef in zijn", zegt Van Tigchelt.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere