Nieuws
 | update 

Nieuw plat­form moet kri­tie­ke infra­struc­tuur in Noord­zee beter beschermen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er komt een nieuw platform om gegevens uit te wisselen tussen Europese landen om onze Noordzee nog beter te beschermen tegen spionage. De federale overheid investeert daarvoor één miljoen euro in het Maritiem Informatiekruispunt op de marinebasis van Zeebrugge.

Het Maritiem Informatiekruispunt met onder meer de marine, politie en douane houdt onze Noordzee nauwlettend in de gaten. Dat doet het vooral via elektronische gegevens. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien wanneer er een Russisch schip voorbijvaart.

“Vorig jaar was er nog de Admiral Vladimirsky die heel lang in onze Noordzee heeft rondgevaren. Niet alleen in het Belgisch gedeelte. We zijn daarvan door de bondgenoten op de hoogte gebracht en we zijn dan met onze eigen elektronische middelen dat schip beginnen opvolgen. En wanneer het onze zone benaderd heeft, hebben we ook onze fysische aanwezigheid verzekerd door er een kustpatrouillevaartuig bij te leggen”, vertelt Kurt De Winter, commandant Belgische marine.

Gegevens uitwisselen tussen zes landen

Dankzij een nieuw platform zullen er binnenkort gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen voorlopig zes landen, waaronder België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Kritieke infrastructuur zoals windmolenparken en gasleidingen in onze Noordzee moeten ze daardoor nog beter kunnen beschermen tegen landen zoals China en Rusland. “Die kritieke infrastructuur in de Noordzee kan en moet beter beveiligd worden”, stelt minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

“De gevaren voor spionage en sabotage van die kritieke infrastructuur zijn niet denkbeeldig. Daartegen moeten we ons wapenen en dat proberen we op die manier te doen.”

Paul Van Tigchelt, federaal minister van Justitie
Marine1
Celien Tanghe
Jens Lemant