Nieuws

Nieu­we kaai­mu­ren in West­hoek moe­ten trans­port via water stimuleren

Kaaimuur

POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg hebben twee kaaimuren geopend in Diksmuide en Veurne, als binnenvaart- en overslagcentrum. Die moeten bedrijven in de Westhoek stimuleren om meer transport via het water te organiseren

Bedrijven uit de Westhoek krijgen nu een alternatieve optie voor hun goederenvervoer die niet alleen hun concurrentiepositie verbetert, maar voornamelijk hun duurzame bereikbaarheid verzekert.

Nood aan overslagpunten

De Westhoek heeft heel wat kleine, maar bevaarbare waterwegen. Toch maken de meeste bedrijven in de regio bijna uitsluitend gebruik van het wegverkeer. Daarom was er behoefte aan overslagpunten. Dat zijn plaatsen waar goederen overgeladen kunnen worden van het ene transportmiddel op het andere, zoals van een vrachtwagen op een schip. Daarom werden twee nieuwe overslagcentra gebouwd in de Westhoek.

"Stap voorwaarts"

Het eerste overslagcentrum bevindt zich op het bedrijventerrein Heernisse in Diksmuide aan de IJzer. Het centrum in Veurne ligt aan het bedrijventerrein tussen de Lovaart en de Vaartweg. "De opening van deze regionale overslagcentra is een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van goederenstromen vanuit de Westhoek," zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. "Met dergelijke initiatieven willen we alle West-Vlaamse bedrijven de kans geven om hun goederenstromen te verduurzamen en hun logistieke slagkracht te versterken. Ook bedrijven zonder eigen kade kunnen dankzij deze openbare kaaimuren nu vlot hun goederen via bulk of palletten vervoeren via de binnenvaart."

"Deze ontwikkeling vormt een onderdeel van de Vlaamse strategie om ook de vaarmogelijkheden op onze kleinere waterwegen tot hun recht te laten komen. Dat goederentransport via deze kleinste vaarwegen een goed en duurzaam alternatief is voor wegtransport, wordt vandaag al bewezen met de inzet van onbemande watertrucks", vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD). (

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse