Nieuws

Minis­ter Cre­vits pompt extra geld in gezins­zorg via tablets: Uit­ste­ken­de manier om levens­kwa­li­teit te bieden”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het experiment waarbij ouderen naast fysieke bezoeken van een verzorgende ook een gesprek met hen kunnen hebben via de tablet is een succes. Uit onderzoek van de Artevelde hogeschool blijkt dat 2 op de 3 deelnemers zeggen dat die gesprekken helpen tegen eenzaamheid. 

Nicole is 91 jaar en woont sinds haar man overleden is alleen. Om eenzaamheid tegen te gaan videobelt ze elke vrijdag een uur lang met Ruth, een verzorgende. Ze praten over het weer, de actualiteit, maar ook over de medicatie die ze moet nemen. Het gesprek heeft een erg positieve impact op het leven van Nicole, want zo voelt ze zich veel minder eenzaam. “Dat is formidabel. Dat is beeld”, klinkt het bij Nicole.

Extra budget

Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie klanten zich minder eenzaam voelen als de klassieke gezinszorg gecombineerd wordt met beeldzorg op afstand. Bevoegd Minister Crevits zal daarom geld uittrekken voor verder onderzoek naar hybride gezinszorg. Ze investeerde al 100.000 euro in het proefproject, en doet er nu nog eens 250.000 euro bij. Het is volgens haar een uitstekende manier om mensen die oud en gezond zijn levenskwaliteit te bieden.

204 BB LINKS zorginnovatievetablet
Nathalie Dewulf
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe