Nieuws

Minis­ter Cre­vits lan­ceert zorg­plan­ningstool: Gedaan met brief­jes op de koelkast”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Vlaamse overheid is gestart met een nieuw digitaal platform voor zorgkundigen, maar ook vrijwillige mantelzorgers kunnen er mee werken. Alivia, dat is de naam, bundelt alle informatie van een zorgbehoevende ouder in één systeem. De nieuwe planningstool moet de communicatie tussen thuisverpleegkundigen, artsen en familieleden beter maken. Alivia is vanmorgen voorgesteld in Avelgem.

Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits bracht vandaag een bezoek aan de 88-jarige Frans en zijn echtgenote in Avelgem. Hij is een van veertig zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten. Hilde Crevits, Vlaams minister van welzijn en volksgezondheid: "Dankzij Alivia kunnen hulpverleners samen een digitaal zorgplan opstellen, met duidelijke doelen, taken en afspraken. Gedaan met verschillende agenda's en talloze briefjes op de koelkast. En de zorgbehoevende persoon heeft een volwaardige toegang en behoudt de controle."

"Gedaan met verschillende agenda's en talloze briefjes op de koelkast." 

Hilde Crevits

Frans en zijn vrouw krijgen ook zorghulp van zijn kinderen, onder wie dochter Thérèse. Zij heeft Alivia al onder de knie. Thérèse Vandeputte, dochter van Frans: ”Onze ouders hebben vaste medicatie, maar nu komt er iets bij dat de dokter heeft voorgeschreven. Wij zetten het in Alivia, zodat mijn broer en zus ook op de hoogte zijn. En de apotheek ook meteen. Dan kan iemand van ons die in de buurt is naar de apotheek gaan.”

Stap vooruit

Alivia is een proefproject van de Vlaamse overheid, het platform past in het langer thuiswonen op oudere leeftijd, mits de juiste zorgomkadering. 

Voor organisaties zoals Familiezorg of Het Wit Gele Kruis is Alivia alvast een stap vooruit. Stefanie Dhaens, hoofdverpleegkundige Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Met ons dossier dat we nu gebruiken kunnen we al digitaal communiceren met de huisarts. Maar we missen eigenlijk het zorgteam. Wat maakt dat er heel vaak communicatie nodig is: telefoons, mailtjes of papieren die bij de patiënt zelf liggen. En dat wordt nu opgelost met Alivia.”

Het proefproject kost 15 miljoen euro en duurt zes maanden, daarna zou iedereen Alivia kunnen gebruiken.

Lorenzo Dejonghe
Belga