Minder woningen verkocht, prijzen wel gestegen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De vastgoedmarkt is vorig jaar afgekoeld. Er waren in onze provincie bijna 19 procent minder verkopen dan het jaar voordien, dat blijkt uit de Vastgoedbarometer. Opvallend: de prijzen van huizen en appartementen zijn niet gedaald, in tegendeel.
Er zijn vorig jaar 18,4 procent minder woningen verkocht in West-Vlaanderen. Dat komt vooral door de stijgende rente. Als de markt afkoelt, zou je denken dat ook de prijzen zakken. Maar die stijgen net, deels door investeerders die vastgoed opkopen om te verhuren.
Bart van Opstal, woordvoerder Notaris.be: “Zij hebben geen nadeel dat de rente gestegen is in 2023. Zij blijven aankopen. De tweede reden is dat je uit een tijd komt waar er erg veel gekocht is. Nu heb je een terugval, die verkopers zijn niet gehaast en niet bereid om hun prijzen te laten zakken."
Duurder dan in de rest van Vlaanderen
Wie op zoek is naar een huis in West-Vlaanderen betaalt daar iets meer dan 322.000 euro voor, een stijging met zo’n 2 procent. Dat is goedkoper dan het Vlaamse gemiddelde.
Een ander verhaal voor appartementen: bij ons betaal je 30.000 euro meer voor een appartement dan elders in Vlaanderen: net geen 300.000 euro. Een stijging van 4,5%. “Het kustvastgoed behoort nu eenmaal tot een duurdere categorie en dat trekt uiteraard ook dat provinciaal gemiddelde naar boven. Dat maakt dat West-Vlaanderen in 2023 de duurste provincie was wat appartementen betreft.”
Energieprestatiecertificaat blijft bepalend
Energie blijft ook een belangrijke factor, zo betaal je meer voor een huis met dubbel glas of zonnepanelen. "Als je een energieprestatiecertificaat (EPC) E of F hebt, ben je verplicht om binnen de vijf jaar te gaan renoveren," zegt makelaar Michiel Vandromme van Verjon.
"Dit zorgt er wel voor dat de EPC’s met D score, of hoger, iets beter in de markt liggen. Daar zijn de prijzen van de woningen gestegen, terwijl de prijs van de woningen met EPC E of F wel gedaald zijn."