Nieuws

Met PFAS ver­vuil­de bodem niet wel­kom in Kortemark

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met PFAS vervuilde bodem is niet welkom in Kortemark. Dat zeggen zowel het gemeentebestuur als een actiecomité.

Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir beslist heel binnenkort over de verlenging voor de vergunning van de Silvamo-stortplaats. Zoals het advies nu op tafel ligt zou PFAS-grond er wel kunnen gestort worden.  Wouter Onraedt, Actiegroep Leefbaar Groot-Kortemark: 'Het gaat om 60 cm die is afgegraven van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Alles samen gaat het om 1 miljoen kubieke meter. We hebben een Facebookgroep opgericht voor wie zich wil verzetten. In een paar dagen zitten we al aan 140 mensen. Daarnaast starten we ook een petitie online. Helpt dat allemaal niet, dan gaan we echt op straat komen."

De gemeente is niet tegen de verlenging van de vergunning van Silvamo. Toon Vancoillie, schepen: "Wat de verlenging betreft zijn wij akkoord, maar we vragen dat er uitdrukkelijk zou opgenomen worden dat hier geen PFAS-houdende grond zou gestort worden. De provincie is daar niet op ingegaan. Vandaar dat we beroep hebben aangetekend bij minister Demir."

Silvamo zelf wacht naar eigen zeggen op meer duidelijke wetgeving rond de verwerking van PFAS. Hugo Dedecker, Silvamo: "Voorlopig mag er niets van slib met PFAS hoger dan de norm voor hergebruik aangeleverd worden. Er is van ons uit ook nog geen akkoord dat er iemand met PFAS-grond mag komen. Momenteel aanvaarden wij niets tot de wetgeving duidelijke normen verspreidt of kenbaar maakt."

Als minister Demir het PFAS-verbod niet opneemt in de nieuwe vergunning van de stortplaats, stapt Kortemark zo goed als zeker naar de raad voor vergunningsbetwistingen.

Lorenzo Dejonghe