Nieuws

Leer­lin­gen VTI maken oor­logs­mo­nu­ment voor gesneu­vel­de sol­da­ten uit Nieuw-Zeeland

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee jonge gesneuvelde piloten uit Nieuw-Zeeland krijgen een groot monument op de begraafplaats in Eernegem. Het stalen oorlogsmonument is gemaakt door leerlingen van het 5de jaar vormgeving in het VTI van Torhout.

Het memoriaal stelt twee vliegtuigen voor die van elkaar wegvliegen. De leerlingen werkten er 5 maanden aan. Vanmorgen kwam de ambassadeur van Nieuw-Zeeland naar hun werkplaats om hen te bedanken voor het eerbetoon. Diana Reaich, ambassadeur: "Wij gaven onze soldaten, onze piloten. En jullie blijven jullie dankbaarheid tonen. Daar zijn we op onze beurt heel dankbaar voor."

Het monumentale werk is het resultaat van een klasproject en krijgt straks, in de lente, een ereplaats op de begraafplaats in Eernegem. De leerlingen van het VTI hebben het verhaal van de twee piloten helemaal gereconstrueerd. In 1943 werden de twee bevriende piloten, Baker en Thomson, in hun gevechtsvliegtuigen neergehaald.

Kippenvel

Lieven Vandecaveye, leraar VTI Torhout: “Ze waren 23 en 22 jaar oud. Ze zijn naar hier gekomen om te vechten voor onze vrijheid. Ze zijn gesneuveld in het landelijke Eernegem. Een voor hen onbekende streek. Heel extreem. Het is om kippenvel van te krijgen. Het is een heel belangrijke les. Met onze studenten is er maar een klein leeftijdsverschil. Dat heeft ook de betrokkenheid verhoogd. Dat die jonge mensen naar hier gekomen zijn voor onze vrijheid.”

De redactie