Nieuws
 | update 

Leer­lin­gen Okan-klas bren­gen sma­ken van over de hele wereld op een bord in pop-uprestaurant

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag zwaait Restaurant Rabita in hotelschool Ter Duinen in Koksijde de deuren open. Voor een dag serveren anderstalige leerlingen uit de Okan-klas uit Veurne er gerechten uit hun thuisland: van Muhammara uit Syrië tot pupusas uit El Salvador.

Normaal verblijven sommige leerlingen van de Okan-klas in Fedasil, maar vandaag mogen ze zich uitleven in de keuken van hotelschool Ter Duinen. “Wij hebben niet de faciliteiten om de jongens zelf te laten koken, maar we weten wel dat veel van hen dat wel graag doen”, vertelt Arnout Debucquoy, begeleider van de minderjarigen zonder ouders in Fedasil.

“Dat de jongeren hier eens de mogelijkheid krijgen om zelf achter het fornuis te staan en zich daar dan volledig in te zien uitleven, is echt prachtig.”

Arnout Debucquoy, Fedasil
Whats App Image 2024 01 19 at 12 13 17

De gerechten komen van over de hele wereld

Smaken en geuren van de hele wereld

Het menu stelden de leerlingen zelf samen, elk met een gerecht uit hun thuisland. En dat zorgt voor verrassend veel smaken. Zo serveert Naseri vandaag ‘mantu’, een Afghaans vleesgerecht in deeg, met look en koriander. Leandro maakt dan weer samen met zijn zus en mama zijn lievelingsgerecht uit El Salvador: pupusas, een soort pannenkoekjes "met maïsmeel, gemalen bonen en kaas".

“Onze leerlingen komen van heel ver. Ze hebben vreselijke reizen, vreselijke dingen meegemaakt. Maar die smaken en die geuren, die hebben ze meegebracht. Dat zit in hun identiteit, in hun DNA,” vertelt leerkracht Mieke.

Ook Piet Goddaer, zanger Ozark Henry, tegelijk ook peter van het project, helpt een handje mee: "Dat is onze jeugd, ze leven op dezelfde wereld als wij, dus het is onze jeugd en onze toekomst."

Het pop-uprestaurant blijkt alvast in de smaak te vallen. Op een uur tijd was zowel de middag- als de avondshift volledig uitverkocht. En ook de gerechten zelf zijn een schot in de roos.

“En het is superlekker. Alle smaken van de wereld komen in m’n mond terecht.”

Jef Goens, restaurantgast
Whats App Image 2024 01 19 at 12 36 14

Muhammara uit Syrië als hapje

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe