Nieuws

Leeg­loop op Ostend Airport

De verhuis van luchtvaartmaatschappij Ana Airlines van Oostende naar Luik kan grote gevolgen hebben voor de kustluchthaven. 

Het gaat om 50 procent  van het volledige cargovolume op Ostend Airport, zeggen personeelsleden. Eind mei verlaat Allied Air of ANA de Oostendse luchthaven. Van dan af vliegen ze op de luchthaven van Luik. Dat werd afgelopen weekend bekendgemaakt. Er staan zestig jobs op de tocht en blijkbaar is er veel ongenoegen bij het personeel.

'Vanaf juni slechts één cargofirma meer'

Allied Air vliegt vanuit Oostende met MD11-toestellen van Nordic Global, een dochtermaatschappij van Finnair, én met een Boeing 747 van Atlas Air. Die trafieken vertrekken naar Luik.

Het vertrek van Ana Airlines betekent dat er vanaf 1 juni maar één cargo-airline meer vliegt op de luchthaven van Oostende, met name Egyptair. Deze laatste heeft vorig jaar 198 vluchten uitgevoerd op Oostende en vliegt vooral in de winterperiode en wekelijks één keer op zondag. Dan vliegt het vanuit Oostende naar Tripoli voor de klant Strike Aviation.  Bovendien valt voor alle betrokkenen op de luchthaven van Oostende op dat Egyptair steeds minder vliegt op Oostende. Heel veel van hun trafieken gaan over Keulen.

Leegloop van luchthaven

Vorig jaar vertrok Eurocargoal naar Luik. Ook die waren goed voor twee cargovluchten per week. De firma Demavia die vliegt op Kinshasha is vorig jaar vertrokken uit Oostende en vliegt nu met Magma vanuit Brussel op Kinshasa. Volgens trafiekwaarnemers in Oostende is er een ware uittocht aan de gang op Ostend Airport.

Ontevreden

Eerder vertrokken ook al Ethiopian airlines, Kalitta , Africa West en Coastair naar Luik. Coyne Airways vertrok naar Vatry in Frankrijk. Angola Airlines vertrok naar Brussel. El-al heeft nog vanuit Oostende gevlogen, maar zit nu ook al in Luik.

Sommige werknemers laten onze redactie weten dat ze al jaren ontevreden zijn over het gevoerde beleid op de luchthaven in Oostende. Niemand  begrijpt waarom er bijvoorbeeld geen wifi is. 'In een internationale en moderne wereld van luchtvaart is dat een must, maar blijkbaar niet in Oostende'.

'Stel dat de Oostendse luchthaven een voetbalploeg zou zijn, dan had onder deze omstandigheden het bestuur toch al lang zijn trainer ontslaan?”, vragen personeelsleden zich af. Nog volgens het personeel is de doorslaggevende reden voor het vertrek van Allied Air dat ze per jaar 1.400.000 dollar besparen op fuel indien ze vanuit Luik vertrekken.

Reddingspoging en onderhandelingen

“Vorige week was er een ultieme poging om Allied Air alsnog in Oostende te houden en waren er onderhandelingen met Vlaams minister Hilde Crevits, Egis, luchthavenmanager Van Spauwen, Skytanking en Aviapartner om Allied Air op andere gedachten te brengen”. Iedereen op de luchthaven was op de hoogte, maar blijkbaar is er geen ultieme reddingspoging uit de bus gekomen.

Volgens het personeel was men op het kabinet van minister  Hilde Crevits verbaasd over de toestand in Oostende. Een week eerder was er nog een Open Luchtvaartdag waar de luchthaven werd omschreven als een poort tot de economie van Vlaanderen. Al ruim drie jaar lang klaagt Allied Air over de te hoge fuelprijs in Oostende. Er is onvoldoende snel op geänticipeerd en het dossier bleef in Oostende liggen.

Egis neemt straks over

Het vertrek van Allied Air zal zeker een ernstige impact hebben op de werkgelegenheid. Personeelsleden vragen zich ook af of de Franse groep Egis nog wel interesse heeft in de Oostendse luchthaven.

Navraag bij Egis leert in elk geval dat de groep nog niet  klaar is om het laken op Ostend Airport meteen naar zich toe te trekken. Blijkbaar zijn daarvoor nog enkele formaliteiten nodig op Europees niveau.

Stefaan Kerger