Nieuws

Land­bouw­or­ga­ni­sa­ties eisen over­leg met Vlaam­se rege­ring: We heb­ben nood aan een stra­te­gisch plan”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Landbouworganisaties Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, Groene Kring en Jong ABS eisen een overleg met de voltallige Vlaamse Regering. Dat hebben ze gezegd tijdens een overleg met Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits. 

"We pleiten voor de landbouwers, voor rechtszekerheid voor de jonge bedrijven, voor toekomstperspectief en carrièreplanningsmogelijkheden voor de jonge landbouwers, maar eigenlijk ook voor iedere inwoner van Europa", klinkt het bij Bart Dochy, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V. 

"Wij hebben nood aan een strategisch plan om onze voedselvoorziening in Europa veilig te stellen."

Bart Dochy, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V

Eerlijke prijzen voor landbouwers

Ook in de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement is minister Brouns aan de tand gevoeld door collega’s over de massale landbouwprotesten. De volksvertegenwoordigers vragen aan minister Brouns een eerlijke prijs voor de landbouwer en rechtszekerheid. De landbouworganisaties hadden tijdens het overleg met de minister ook drie duidelijke eisen: minder overheidsbetutteling, correcte vergoedingen en rechtszekerheid.

"Wij gaan inderdaad van het Europese voorzitterschap gebruikmaken om met alle Europese landbouwministers rond de tafel te zitten. Ik denk dat dat nodig is om te kijken wat daar nog bijgestuurd kan worden in functie van de versterking van de sector als een strategische sector", zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns. 

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe