Nieuws

Kort­rijk Xpo staat voor de der­tien­de keer in het teken van de inter­na­ti­o­na­le duivensport

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dit weekend was alle aandacht van alle duivenliefhebbers weer gericht op Kortrijk Xpo, dat met 100 exposanten uit 15 landen heel even het centrum van de internationale duivensport is. Opvallend is dat de duivenbeurs Fugare heel veel bezoekers uit heel Europa trekt. West-Vlaanderen is de provincie van de duivensport, maar bij ons neemt de belangstelling voor de hobby af.

De duivenliefhebbers zijn al meteen massaal op post, want hier op Fugare in Kortrijk Xpo vinden ze dit weekend al onze topduiven. Het zijn afstammelingen van voorouders die belangrijke prijzen gevlogen hebben.

België is de bakermat van de duivensport. Maar bij ons groeit die niet meer, ook al proberen organisaties en bonden jongeren warm te maken voor de hobby. "Er wordt veel energie in gestoken om jongeren te motiveren en te ondersteunen. Maar er is vooral veel internationale interesse. In Polen, Spanje, Portugal en Roemenië zijn jongeren er veel meer mee begaan", zegt Annemie Vanhee van Vanhee Products in Wervik.

"We hebben 120 jeugdleden die actief zijn bij onze jeugdclub. En er komen er elk jaar toch een aantal bij. West-Vlaanderen is de hoogste scorende provincie in Vlaanderen. Het is natuurlijk geen super goedkope hobby. Voor je volledig geïnstalleerd bent, moet je toch wat centen uitgeven", aldus Christof Gheerardyn, voorzitter van de West-Vlaamse Jeugdclub. 

"België is de bakermat van de duivensport, maar bij ons groeit die niet meer."

Annemie Vanhee, Vanhee Products

Maar eenmaal begonnen, laat de duivensport je nooit meer los. En dan komt het erop aan de juiste voedingssupplementen en preparaten te kiezen, waardoor de dieren beter presteren in internationale wedstrijden. Elk jaar worden op deze expo dan ook nieuwe producten die de gezondheid van de duiven opkrikken, voorgesteld. Verder zijn er tal van accessoires zoals duivenringen, bagagedragers en drinksystemen te koop.

De beurs biedt ook ruimte voor meer dan tien one-loft-races met prijsuitreikingen van wedstrijden over de hele wereld.

Stefaan Six
Wout Bernaert
Laurens De Jaegher

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.