Nieuws

Koksij­de krijgt gelijk: taks op twee­de ver­blij­ven is wel­de­ge­lijk wettig

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Koksijde krijgt over de hele lijn gelijk over de taks voor tweedeverblijvers. Het hof van beroep in Gent oordeelt dat tweede verblijven ervoor zorgen dat er een tekort aan betaalbare woningen komt. En dat de gemeente enkel die tweede verblijven een taks kan opleggen, zonder schending van het gelijkheidsbeginsel. Dat laat burgemeester Vanden Bussche weten.

Er zijn zowat 16.000 tweede verblijven in Koksijde, waarop elk jaar 1.200 euro taks betaald wordt. Eigenaars van die tweede verblijven betwistten de wettigheid van die taks, maar die blijkt nu wel degelijk wettig te zijn. Dat heeft het hof van beroep in het arrest van 31 oktober vastgelegd.

Meer dan 1.000 bezwaarschriften

Er werden meer dan 1.000 bezwaarschriften tegen de taks ingediend, zeker sinds Testaankoop en drukkingsgroep Tweres zich met de zaak gingen moeien. Zonder resultaat, want er zijn al 150 vonnissen in eerste aanleg in het voordeel van de gemeente Koksijde uitgesproken.

Aanmoediging om tweede verblijf te verhuren

Het is voor de Koksijdenaar moeilijk om nog een betaalbare woning te vinden en dus mag een taks op tweede verblijven, oordeelt het Hof. Tweedeverblijvers hoeven hun taks niet te betalen als ze permanent verhuren, en niet voor vakantiedoeleinden gebruiken.

"Die taks is er om een heel andere reden dan beweerd werd. Die is er wel degelijk om hier het permanent wonen te bevorderen. Dat is een grote bezorgdheid van de gemeente."

Marc Vanden Bussche, burgemeester Koksijde

Koksijde verwacht nu dat de volgende arresten in dezelfde lijn zullen liggen.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.