Nieuws

Recht­bank oor­deelt nu ook dat zoge­naam­de twee­de­ver­blijfs­taks in De Pan­ne niet wet­te­lijk is

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge heeft geoordeeld dat de belasting op tweede verblijven ook in De Panne in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en dus niet wettelijk is.

Eigenaars van een tweedeverblijf aan de kust trokken al vaker naar de rechtbank tegen de taks van de gemeente, omdat ze een zogenaamde 'tweedeverblijfstaks' moeten betalen. Eigen inwoners moeten geen aanvullende personenbelasting betalen.

Eerder heeft het Hof van Beroep van Gent al geoordeeld dat de belasting op tweede verblijven in Knokke-Heist en de West-Vlaamse provinciebelasting in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Nu oordeelt ook de rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat dat zo is in De Panne.

Het arrest betekent niet dat de taks verdwijnt, tenzij de gemeenten zelf hun belastingregels aanpassen.

'Luxegoed'

De rechtbank in Brugge had vorig jaar nog geoordeeld dat de zogeheten 'tweedeverblijfstaks' perfect wettelijk is. Niet alleen in De panne, maar ook in Koksijde en Knokke-Heist. De rechter oordeelde toen dat de taks er geldt als een soort 'weeldebelasting', voor iedereen die een extra wooneenheid bezit, naast zijn domicilie. Zoals sigaren of whiskey, is een tweede verblijf een luxegoed, en dat mag de gemeente belasten.

Daar komt de rechtbank nu dus op terug.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere