Nieuws

Kli­maat­kle­ver’ Wou­ter Mou­t­on in beroep tegen opschorting

Brugse klimaatactivist Wouter Mouton

Klimaatactivist Wouter Mouton tekent beroep aan tegen de strafopschorting die hij van de Brugse strafrechter kreeg voor beschadiging in het Groeningemuseum. Hij kleefde zichzelf vast aan een schilderij van Jan Van Eyck. Volgens de verdediging moest de Bruggeling vrijuit gaan op basis van de vrijheid van meningsuiting.

Het incident vond plaats in juli 2022 in het Groeningemuseum in Brugge. Wouter Mouton lijmde zijn rechterhand vast aan 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele', een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door een glazen wand, waardoor het kunstwerk geen schade opliep. 

Wereldnieuws

De Brugse klimaatactivist haalde enkele maanden later zelfs het wereldnieuws door een gelijkaardige actie. In het Mauritshuis in Den Haag kleefde hij zich immers vast aan 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. 

Naar aanleiding van die feiten zat Mouton zelfs een tijdje in de gevangenis. De Nederlandse rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde ging ondertussen wel in beroep tegen die veroordeling. 

2022-10-27 00:00:00 - Brugse klimaatactivist plakt gezicht vast aan 'Meisje met de Parel'
Nieuws

Brugse klimaatactivist plakt gezicht vast aan 'Meisje met de Parel'

Begrip voor strijd

Het openbaar ministerie toonde bij de behandeling van de zaak enig begrip voor de strijd van de beklaagde. "Het klimaat is inderdaad een belangrijk en actueel thema, maar dit is niet de juiste manier om actie te voeren", stelde de procureur, die geen concrete bestraffing vorderde. 

De verdediging wierp tevergeefs op dat de strafvordering onontvankelijk is. Volgens zijn advocaten mag de vrijheid van meningsuiting van de klimaatactivist immers niet beperkt worden. Ondergeschikt werd tevergeefs benadrukt dat van enige beschadiging sowieso geen sprake was.

De rechter sprak op 13 november 2023 opschorting van straf uit. Mouton had daar ondergeschikt ook om gevraagd, maar gaat nu toch in beroep tegen zijn schuldigverklaring. Het Gentse hof van beroep zal zich nu over de zaak moeten buigen

Wouter mouton vonnis brugge
Nieuws

Klimaatactivist Wouter Mouton schuldig aan beschadigen van schilderij, maar krijgt geen straf

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga