Nieuws

Kli­maat­ac­ti­vist bestuur­lijk aan­ge­hou­den na actie aan Brugs tankstation

Wouter Mouton

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) is bestuurlijk aangehouden naar aanleiding van een actie aan een tankstation in Brugge. Hij kreeg woensdag nog opschorting van straf omdat hij zich vastkleefde aan een schilderij.

Wouter Mouton lijmde zijn rechterhand op 19 juli 2022 in het Groeningemuseum vast aan 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele', een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door een glazen wand, waardoor het kunstwerk geen schade opliep. 

In november 2023 kreeg Mouton van de Brugse strafrechter voor die feiten opschorting van straf. De Bruggeling bleef hopen op de vrijspraak, maar de beslissing werd woensdag bevestigd door het Gentse hof van beroep. 

Meteen weer actie

Na zijn nieuwe schuldigverklaring ging Mouton opnieuw tot actie over. De klimaatactivist viseerde het Franse TotalEnergies, dat betrokken is bij de aanleg van een oliepijpleiding in Oeganda en Tanzania. Volgens de Bruggeling werden bijna 100.000 mensen onteigend en vormt de pijplijn een gevaar voor de biodiversiteit in de regio.

Klanten tegengehouden

Donderdagnamiddag trok de klimaatactivist naar een tankstation van TotalEnergies langs de Maalse Steenweg in Brugge. Volgens de politie plakte Mouton heel wat stickers, maar hield hij bovendien de klanten ongewenst tegen. De veertiger weigerde ook halsstarrig om te vertrekken.

Uiteindelijk verwittigde de uitbater de politie, waarop Mouton bestuurlijk werd aangehouden. Later zal hij door de politie uitgenodigd worden voor een gesprek over de kwestie.

De redactie