Jaren­lan­ge devo­tie van Zali­ge Ides­bald bij ver­keer­de graf

2015-06-04 00:00:00 - Jarenlange devotie van Zalige Idesbald bij verkeerde graf

Tijdens onderzoek is gebleken dat de kist en het lijk, die werden toegeschreven aan de Zalige Idesbald, van een andere abt zijn.

In opdracht van de gemeente Koksijde deed een wetenschappelijk team onderzoek naar de stoffelijke resten en de kist  van de Zalige Idesbald, de derde abt van de voormalige cisterciënzerabdij OLV-Ten Duinen in Koksijde, die overleed in 1167.

Zijn reliek werd verschillende keren verplaatst en wordt sinds 1894 bewaard in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie kerk in Brugge. Dat dacht men toch. Op 23 februari werd het reliekschrijn van de Zalige Idesbald geopend. Het natuurwetenschappelijke onderzoek tijdens de voorbije maanden leerde dat de persoon in de loden kist Idesbald niet kan zijn.  Het is allicht een abt, die 300 jaar jonger is.

Vragen bij jarenlange devotie

Vraag is dan natuurlijk waar Idesbald wel ligt. Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde: “Het goede nieuws is dat Idesbald dan wellicht nog altijd op dezelfde plaats ligt waar men hem in de dertiende eeuw heeft herbegraven: de kapittelzaal van de vroegere abdij. Daar staat tegenwoordig het kapelletje ter ere van Zalige Idesbald. Als dat zo is, en volgens de directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen Dirk Vanclooster is dat een valabele piste, heeft hij Koksijde nooit verlaten.  Bij dit nieuws kan natuurlijk vragen worden gesteld bij de eeuwenlange devotie van dit reliek."

(Foto Lambert J. Derenette)

Ben Storme