Nieuws

Ize­gem­naar is Juni­or Ener­gy Mana­ger van het jaar

Xander Eeckhout howest energie

Xander Eeckhout won vorig jaar ook de prijs voor beste bachelorproef - Howest

Xander Eeckhout – alumnus van de bacheloropleiding Energiemanagement aan hogeschool Howest – is verkozen tot Junior Energy Manager of the Year. De hogeschool levert zo al de vijfde laureaat op zes edities. Ook in de komende jaren blijft Howest inzetten op de energie-uitdagingen, met vanaf september een nieuwe opleiding.

De award van Junior Energy Manager zet jonge, talentvolle energiemanager in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag en morgen. 

Energiebesparing voor Vandemoortele

Winnaar Xander Eeckhout studeerde in juni vorig jaar af als bachelor Energiemanagement aan hogeschool Howest. In zijn bachelorproef bestudeerde hij hoe voedingsbedrijf Vandemoortele in Izegem energie zou kunnen besparen door thermische energierecuperatie. 

“De conclusie was dat 90 procent van de afgevoerde warmte eigenlijk hergebruikt kon worden in andere processen. Goed voor een energiebesparing van maar liefst 80 procent”, legt Xander uit. “Het mooie is dat Vandemoortele mijn werk de komende jaren effectief zal implementeren."

Nieuwe opleiding

Vanaf september start de hogeschool in Kortrijk met een gloednieuwe bachelor-na-bachelor in Sustainable Energy Management. “Met deze unieke banaba willen we een nog grotere groep young potentials de kans bieden om zich in één jaar te verdiepen in de energie-uitdagingen van de toekomst”, duidt Tim Vandendriessche van de opleiding Energiemanagement.

Xander werkt nu als projectleider duurzaamheid bij Willy Naessens. De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van Energik (de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie), in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De winnaar krijgt aandelen van energiecoöperatie Beauvent, met een waarde van duizend euro.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere