Nieuws

In Vlaam­se slaap­ka­mers bevin­den zich gemid­deld 21 pesticiden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Vlaamse slaapkamers bevinden zich gemiddeld 21 pesticiden. In een derde van de stalen werd het sinds 1974 verboden DDT teruggevonden, blijkt dinsdag uit de resultaten van een burgeronderzoek van de ecologische organisatie Velt. Wie in een verstedelijkte omgeving woont en geen kat of hond houdt, heeft gemiddeld minder pesticiden.

Vzw Velt liet bij 112 gezinnen, vooral in Vlaanderen stalen nemen in de slaapkamer om te kijken of er pesticides aanwezig zijn. In onze provincie namen ze een tiental stalen. In al die stalen zijn in totaal 137 verschillende pesticiden aangetroffen, gemiddeld per staal 21 pesticiden. Bij Dora Tielemans en haar man in Rollegem (foto) zaten er 18 in hun staal. In een slaapkamer in Heuvelland waren er dat maar liefst 44.

Hormoonverstorende stoffen

In 38% van de 112 stalen zijn kankerverwekkende pesticiden aangetroffen, en in alle stalen zaten hormoonverstorende stoffen. Het probleem is dat de overheid geen normen voorziet om te bepalen wanneer een bepaalde stof (of een bepaalde concentratie ervan) in de slaapkamer schadelijk is. Velt vindt dat de overheid dit toch eens moet bekijken. 

Vlooienbandjes

Sos
Sos2

Het insecticide permethrin spant de kroon en werd opgespoord in 100 van de 112 slaapkamers. Het product was tot 2018 toegelaten in shampoos tegen hoofdluizen en is een veelzijdige pesticide, dat textiel en bouwmaterialen moet beschermen tegen insecten. Het is ook een middel tegen ongedierte (muggen, mieren en vliegen) en komt voor in pipetjes en bandjes tegen vlooien en teken bij katten en honden. Sinds 2001 werd het in de Europese Unie verboden voor landbouwers. Ook DEET (insectenwerend) en propiconazol (fungicide) komen vaak voor.

Aanbevelingen

De vzw formuleert een reeks aanbevelingen. De organisatie raadt bewoners onder meer aan om ramen en deuren te sluiten kort nadat een aangrenzend perceel is bespoten. Aan landbouwers en loonwerkers vragen ze om een bufferzone met tuinen te respecteren waar niet wordt gespoten, en om minder pesticiden te gebruiken.

De overheid kan landbouwers volgens Velt op de korte termijn dan weer verplichten om de verspreiding van pesticiden bij het spuiten in te perken door hagen aan te planten, aangepaste apparatuur te gebruiken en spuiten bij wind te verbieden. Op de lange termijn kunnen landbouwers overwegen om over te schakelen naar biologische teelt.

De redactie