Nieuws

Ieper her­denkt dit jaar Wapen­stil­stand naast de Menenpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 11 november 2023 om 11 uur werd voor de 105de keer hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde deze keer niet onder, maar naast de Menenpoort. Het monument wordt momenteel gerestaureerd en gerenoveerd. Onder meer Eerste minister Alexander De Croo en Vlaams Minister Diependaele woonden de plechtigheid bij.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 11 uur die ochtend werden de wapens neergelegd. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, maar ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden.

"De Last Post is voor mij persoonlijk iedere keer een bijzonder intense ervaring als eerbetoon aan de vele slachtoffers van die gruwelijke oorlog. Ook vandaag zien we dat conflicten aan onze oostelijke en zuidelijke grenzen onschuldige slachtoffers maken."

Alexander De Croo - Eerste Minister

Grote vredesvlag op de Markt

Ieper is op 11 november opnieuw het hart van de herdenkingen van Wapenstilstand.  De stad wil op die manier ook de boodschap van vrede sterk blijven uitdragen.

"Dit jaar ontplooien we ook op 11 november onze immense vredesvlag op de Grote Markt en reiken we tevens voor de 8ste keer de Vredesprijs uit."

Emmily Talpe - Burgemeester Ieper

Ook in elke Ieperse deelgemeente wordt op 11 november een korte ceremonie gehouden ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen in samenwerking met de oudstrijdersverenigingen worden opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen. Deze herdenkingen zijn voor iedereen toegankelijk. 

Zoë Delhaye