Nieuws

Helft vloei­baar aard­gas in Zee­brug­ge kwam vorig jaar uit Rusland

2022-05-03 00:00:00 - Recordhoeveelheid vloeibaar LNG-gas geleverd in Zeebrugge

Tijdens de eerste elf maanden van vorig jaar was 51 procent van het vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat per tankschip aankwam in Zeebrugge, afkomstig uit Rusland. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.


In totaal voerde België volgens gasnetbeheerder Fluxys vorig jaar 120 terawattuur (TWh) lng in. Behalve uit Rusland kwam tot november 29 procent van het lng uit Qatar en 15 procent uit de Verenigde Staten. De FOD Economie merkt wel op dat "een aanzienlijk deel" van het Russische lng dat in Zeebrugge toekomt, bestemd is voor overslag en onmiddellijk per schip naar andere bestemmingen vertrekt. Een kwart van het lng dat tot november 2023 in die Belgische haven toekwam, werd per schip of vrachtwagen heruitgevoerd.

Oekraïne

Uit cijfers van Fluxys blijkt ook dat België vorig jaar meer dan dubbel zoveel gas als het zelf verbruikte (357 TWh) uitvoerde naar andere landen. Duitsland is met 212 terawattuur de belangrijkste bestemming. Het totale gasverbruik daalde vorig jaar tot 152,1 TWh, het laagste niveau sinds 1997.

Een paar maanden geleden vroegen een twintigtal Oekraïense en Belgische organisaties samen met Bond Beter Leefmilieu nog een verbod op de overslag van Russisch gas in Europese havens. Ze eisten ook dringende stappen om de gasafhankelijkheid van Rusland verder af te bouwen.

2023-03-24 00:00:00 - Naar waar gaat het Russisch gas in Zeebrugge?
Nieuws

Naar waar gaat het Russisch gas in Zeebrugge?

Belga
Ben Storme