Bijna 1 op 6 West-Vlaamse gemeenten vangt geen asielzoekers op in eigen woningen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Bijna 1 op 6 West-Vlaamse gemeenten vangen geen asielzoekers op in eigen woningen. Dat blijkt uit documenten van Fedasil die HLN kon inkijken. Vooral aan zee ligt de opvang van asielzoekers moeilijk, daar zijn in de helft van alle kustgemeenten geen noodwoningen. Eén daarvan Nieuwpoort. De burgemeester geeft toe dat het niet simpel is door de toeristische druk en een gebrek aan geschikte huisvesting.
11 West-Vlaamse gemeenten, bijna 1 op 6, organiseert geen lokale opvang van buitenlandse asielzoekers. Het gaat om landelijke gemeenten zoals Ruiselede, Lo-Reninge of Vleteren. Maar ook de helft van alle kustgemeenten stapt niet mee in het verhaal. Geert Vanden Broucke , burgemeester Nieuwpoort: “Waar moet je dat ook doen in een kustgemeente? Elk gebouw is voorzien om iets te doen. Komt een gebouw leeg te staan, dan springen de immobiliën daar op en is het bouwrijp. Voor ons is dat een zeer moeilijk verhaal. Als het hier zonnig is, is het elke dag Dranouter. Als er nog iets bijkomt is dat voor de diensten van de stad niet evident.”
“Komt een gebouw leeg te staan, dan springen de immobiliën daar op en is het bouwrijp.”
Vorig jaar vroegen ruim 35.000 buitenlanders asiel aan in ons land. Dit jaar ligt het aantal aanvragen 16 procent hoger. Het gros belandt in collectieve asielcentra, De lokale opvanginitiatieven zijn goed voor 5.000 asielzoekers. Fedasil liet eerder haar oog vallen op het oude belastingsgebouw van Nieuwpoort, maar de burgemeester houdt de boot af. “Het gebouw staat tien jaar leeg, er zijn geen voorzieningen. Ons RUP staat klaar, we willen jonge gezinnen naar Nieuwpoort brengen. Dat hebben we nodig met een oude bevolking. Als we kansen creëren met grond voor jonge mensen om te bouwen. Als dat gehypothekeerd wordt door vluchtelingen, dan zitten we hier voor een tijdje vast.”
Geen verplichting
Gemeenten zijn in ons land niet verplicht om asielzoekers op te vangen, de federale regering voorziet wel een premie voor wie dat wel doet. In Vlaanderen verblijven ook 35.000 gevluchte Oekraïners met een speciaal beschermingsstatuut, ook in Nieuwpoort. “We hebben meer dan 70 mensen verzorgd en begeleid. Die mensen zitten allemaal ook in het werk. Nieuwpoort is niet tegen dit alles. Wij hebben in het verleden al asielcentra gehad in kamp Lombardsijde. Dan hebben we ook zaken gedaan: busvervoer enzovoort.”
Sommige gemeenten houden de tijdelijke noodwoningen ook achter de hand voor gezinnen die plots dakloos zijn door een woningbrand.